Измийте мидите няколко пъти с обилно течаща студена вода. Отскубнете "брадите" им, изстържете черупките им и мийте, докато водата стане бистра.
Махнете разтворените миди (не са безопасни за ядене).
Сипете в тенджера 1 л вода да заври заедно с лимоновия сок и добавете мидите. Варете ги, докато се разтворят - обикновено 5 минути.
Отстранете неотворените миди. Прецедете мидения бульон и долейте вода, за да стане 1 л. Извадете мидите от черупките.
Измийте, обелете главата целина и я нарежете на кубчета заедно с доматите. Почистете пиперката и я нарежете на ивици.
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета, лука - на ситно. Беконът, нарязан на кубчета, запържете в сгорещено олио, добавете лука.
Като заври супата, оставете я да къкри 40 минути и добавете мидите.
Подправете на вкус с бялото вино, сол и черен пипер и гарнирайте с магданоз.