Хамбургерите са една много примамлива храна, която хората избират, защото се приготвят лесно и никога не са разочаровани от резултата.
Не изискват нищо по-специално. Каквото имате в хладилника си ще ви свърши работа. Можете да си ги приготвите, когато бързате за работа сутрин и нямате време за готвене или когато очаквате гости и искате да ги нагостите с нещо по-непретенциозно.
Ние сме ви подготвили един по-нестандартен подход към любимите хамбургери. И вместо да тичате до магазина за хлебчета, ви предлагаме да си ги направите сами. Не се плашете – няма нищо сложно в месенето на хляб. Сигурни сме, че ще се справите блестящо!
А сега запретнете ръкави и се захващайте за работа. Ето какво ще ви трябва за питката:
500 гр. брашно тип 500
прясно мляко или вода 250-300 грама
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
зехтин или олио - 4 с.л.
1 пакетче суха мая
Начин на приготвяне:
В дълбок съд пресейте брашното и направете кладенче. Изсипете маята и захарта. Налейте млякото/водата и разбъркайте с лъжица, да се разтвори маята и, с помощта на захарта, да се активизира. След това налейте олиото и солта и започнете да придърпвате брашното към средата, докато се усвои всичкото брашно.
Течността невинаги може да се определи точно, заради брашното. Затова варира. Понякога поема повече течност, друг път по-малко. Извадете тестото от купата и го омесете. Трябва да се получи гладко и меко тесто.
Върнете тестото обратно в купата. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса. Процесът на втасване зависи от температурата в помещението - ако е топло, ще втаса по-бързо. След първото втасване премесете.
Оформете 12 равни парченца тесто и ги подредете в предварително намаслена, правоъгълна тава. Разпределете ги в 3 реда по 4 части. Оставете ги на топло да втасат още веднъж и след това ги изпечете в предварително загрята на 180 С фурна.
След като ги извадите, ги оставете да изстинат и внимателно ги извадете от тавата, като целта е да останат свързани в голяма пита. (ще се ориентирате по-добре в снимките).
Е, трудната задача я свършихме. Сега идва и ред на плънката за нашите хамбургери. И тук ще си поизцапате ръцете, но нали това е забавното. Ето и необходимите продукти за кюфтетата:
½ кг телешка кайма
подправка за барбекю
1 яйце
150 г бекон
1 глава лук
сос барбекю (количеството на вкус)
100 г сирене чедър
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната предварително на 180 С. Изсипете каймата, подправката за барбекю и яйцето в дълбок съд и хубаво ги замесете. От получената смес оформете 12 кюфтета. В подходяща тава сложете лист хартия за печене. Разположете кюфтетата равномерно в тавата и ги сложете във фурната за около 30 минути.
Докато изчаквате да се опекат, можете да нарежете бекона на малки парченца и да го изпържите, докато стане хрупкав. Махнете парченцата бекон от тигана.
Нарежете 1 глава лук на филийки и ги изпържете в същата мазнина, докато омекнат хубаво. Вземете вече готовата питка от хлебчета и я разрежете на две части, без да разделяте хлебчетата. (виж снимките)
Върху долната част поставете по едно кюфте на всяко отделно хлебче и ги залейте обилно със сос за барбекю. Нарежете няколко тънки филийки от чедъра и ги поставете върху кюфтетата. Върху него разпределете изпържените бекон и лук.
Върнете ги обратно във фурната за няколко минути – само колкото да се разтопи сиренето.
Върху вече готовите кюфтета поставете и другата част от питката. Сервирайте я цяла – всеки може да си отчупи от нея. По ваш избор можете да я гарнирате с любимите пържени картофки, които са меко казано най-подходящият завършек на менюто.
снимка:pinterest