Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Асафетида - храната на боговете

по статията работи: | Прочитания: 5961
Вкусът на асафетида наподобява този на лука и чесъна
Асафетида - храната на боговете
Източник: Thinkstock/ Guliver

Асафетидата е индийска подправка с богати вкусови и лечебни качества. Широко се използва в източната система за лечение аюрведа. Позната е още като "асант", "храна на боговете", "миризлива смола" и др.

 

Асафетида е смола от корена на растението Ferula asafoetida, която стрита на прах се използва,като пикантна подправка в кулинарията. За кулинарни цели, често се предлага смесена с пшенично брашно.

 

Подправката има силен и характерен аромат, а вкусът и наподобява този на лука и на чесъна. Това прави асафетида достоен техен заместител, за хора с чувствителни стомаси.

 

Индийската подправка е много подходяща за зеленчукови ястия, салати, предястия, разядки, ориз, баници и солени тестени изделия, особено такива със зеленчукова плънка.


Използва се в подправянето на туршии и зимнина, тъй като има консервиращ ефект.

 

Подправката е широко използвана в индийската кухня и в направата на много традиционни ястия. Използва се често във вегетариански ястия, защото балансира вкуса на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.


Лечебните свойства на асафетида са впечатляващи. Въздейства благоприятно върху храносмилателната, дихателната и нервната система.


Използва се при спазми на гладката мускулатура, астма и бронхит, за отстраняване на токсините, за подсилване на имунната система и справяне с грипни състояния. Също така подпомага осъществяването на връзката между двете мозъчни полукълба.

 

 

При хора с нестабилна нервна система, се прилага за успокояване на истерия. Вдишването на запарка от асафетида се дава, когато пациентът получи паник-атака. Има и болкоуспокояващ ефект.


В миналото е била използвана като антидот на опиума, като контрацептивно средство и за аборт. Това е причината днес да не се препоръчва приема му от бременни жени или такива, опитващи се да забременеят.

 

В България асафетида може да се намери в арабските и индийски хранителни магазини.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!