Асафетидата е индийска подправка с богати вкусови и лечебни качества. Широко се използва в източната система за лечение аюрведа. Позната е още като "асант", "храна на боговете", "миризлива смола" и др.
Асафетида е смола от корена на растението Ferula asafoetida, която стрита на прах се използва,като пикантна подправка в кулинарията. За кулинарни цели, често се предлага смесена с пшенично брашно.
Подправката има силен и характерен аромат, а вкусът и наподобява този на лука и на чесъна. Това прави асафетида достоен техен заместител, за хора с чувствителни стомаси.
Индийската подправка е много подходяща за зеленчукови ястия, салати, предястия, разядки, ориз, баници и солени тестени изделия, особено такива със зеленчукова плънка.
Използва се в подправянето на туршии и зимнина, тъй като има консервиращ ефект.
Подправката е широко използвана в индийската кухня и в направата на много традиционни ястия. Използва се често във вегетариански ястия, защото балансира вкуса на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.
Лечебните свойства на асафетида са впечатляващи. Въздейства благоприятно върху храносмилателната, дихателната и нервната система.
Използва се при спазми на гладката мускулатура, астма и бронхит, за отстраняване на токсините, за подсилване на имунната система и справяне с грипни състояния. Също така подпомага осъществяването на връзката между двете мозъчни полукълба.
При хора с нестабилна нервна система, се прилага за успокояване на истерия. Вдишването на запарка от асафетида се дава, когато пациентът получи паник-атака. Има и болкоуспокояващ ефект.
В миналото е била използвана като антидот на опиума, като контрацептивно средство и за аборт. Това е причината днес да не се препоръчва приема му от бременни жени или такива, опитващи се да забременеят.
В България асафетида може да се намери в арабските и индийски хранителни магазини.