Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Баницата по света и у нас

по статията работи: | 29 декември 2018 Прочитания: 5251
Разни страни - разни баници
Баницата по света и у нас
Източник: Мария Георгиева

Да вдигнат ръка всички, които обичат баница :)

 

Баничката, коята така ревниво браним за наша традиционна рецепта, всъщност се хапва по целия свят.

 

И въпреки че наистина нашата баница е най-вкусна, не е лошо да видим как я приготвят и по света.

 

Нашата традиционна баница съществува още от времето, когато в магазините не е имало кори за баница (а може и магазини да е нямало), и жените сами са месили и точили корите.

 

Това, което сме запазили, е плънката. Тази вкусна комбинация от сирене и яйца е любима на поколения българи и може би така ще си остане завинаги.

 

Вижте рецепта за една типична селска дърпана баница. В линка ще видите и как може да си приготвите вкусен лападник отново по традиционна рецепта. 

 

Да започнем с една близка съседка - Турция. Тази страна също е една от претендентките за авторството на баницата. Дали е така, не знаем.

 

Знаем, че много обичаме турския бюрек. Вижте малко информация за него и различните му видове. 

 

А ето и една чудесна малко видоизменена рецепта за Бюрек с пиле.

 

Още една идея от турската кухня - банички тип цигара. Направете си ги веднъж и гарантирано ще ви станат любими. Толкова са апетитни и хрупкави, страхотни за закуска, предястие или лек ордьовър.

 

Една много вкусна идея е Македонската баница. Тя също се приготвя с домашни кори, затова отнема малко повече време, но пък ще ви хареса. 

 

Ще ви разкрием две типични вкусни гръцки рецепти.

 

Богата гръцка пита - въпреки че не е кръстена баница, това си е една типична баничка с много, много богата плънка. Можете да я приготвите направо за  вечеря - всички ще останат доволни.

 

И една сладка баница пак от гръцката кухня - Галактобуреко. Вярно, че името е доста сложно, но за сметка на това приготвянето на тази вкусотия не е никак трудно.

 

 

Снимка - Галактобуреко.

 

Направете си тази баничка за неделната следобедна закуска.

 

Още една баница с трудно име, този път от чехословашката кухня - Търделник . Методът на приготвяне е много интересен и със сигурност ще заинтригува смелите кулинари. 

 

И една доста оспорвана баничка - Алжирска баница. От коментарите под рецептата съдим, че тази баница се подвизава с много имена - арменска, гръцка, кубинска, френска, че дори и "министерски сладкиш".

 

Истината е, че няма как да знаем от коя част на света точно е произлязла тази баница, но и това не е толкова важно. Важното е, че е страшно вкусна!

 

И ако нищо от посочените традиционни национални рецепти не ви допадна, вижте още идеи за вкусни плънки за баница.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 200 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...