Бахрейнската кухня в по-голямата си част е силно повлияна от арабската кухня.
Това се дължи на факта, че, през годините на територията на страната, е имало много преселници от арабския свят, които са оставили своя отпечатък както върху техниките на готвене, така и върху самите рецепти.
Самото географско разположение на страната предполага взаимодействието на различни култури и народи в исторически план, което само допълва общата представа за влиянията върху менюто.
Страната произвежда само малка част от храната си, тъй като земята, с която разполага, не й е достатъчна.
Ето защо повечето продукти се внасят от чужбина. Основните култури, които се отглеждат в Бахрейн са фурми, банани, цитрусови плодове, нар, манго, краставици и домати.
Тъй като площта на Бахрейн е прекалено малка, в страната има само няколко хиляди кози, говеда и овце, но риболовът осигурява на местните жители достатъчни количества риба и скариди.
Главните продукти, включени в бахрейнското меню, са месото, рибата и оризът. Едно от традиционните ястия се нарича machboos и представлява месо или риба, сервирана с ориз. Друго много популярно ястие е muhammar, която се прави от ориз, към който се добавят фурми или захар.
Местното население яде и други арабски храни като фалафел, пържени топки от нахут, сервирани с хляб, и други.
Основна част от бахрейнската диета е прясната риба, която обикновено се приготвя на скара, пържена или задушена. Повечето пъти се сервира с ориз.
Един от деликатесите, които трябва да опитате на всяка цена, когато отидете в Бахрейн, се нарича qoozi. Той представлява печено агнешко, което се пълни с ориз, варени яйца, лук и подправки.
Традиционните арабски питки се наричат khubz. Те се пекат в специални пещи в някоя от многобройните пекарни в градовете. Често се сервират с рибен сос наречен mahyawa.
Към кърито местните домакини добавят повече кардамон, канела и шафран.
Когато отидете на гости на някого в Бахрейн, той задължително ще ви почерпи с кафе, тъй като това се е превърнало в ритуал. Първоначално напитката се сипва в специален съд, наречен дала, а след това се сервира в малки кафени чашки.
Както в повечето страни в региона, и тук се яде много халва, благодарение на което тя се е превърнала в любим десерт.