Разтворете маята в малка купа с ¼ ч.ч. топло прясно мляко. Оставете я да шупне за 10-тина минути.
В голяма купа разбъркайте жълтъците, ¼ ч.ч. мляко и разтопено масло. С бъркане, прибавете първата смес, захарта, солта и ванилията. Добавете оставащото количество мляко ( 2 и ½ ч.ч.) и брашното.
Разбийте белтъците до сняг и прибавете към тестото. Покрийте купата с прозрачно фолио. Оставете да си почине до удвояване на обема, за около час.
Загрейте гофретника. Намазнете с четка и започнете да приготвяте гофретите, изсипвайки средно по ½ ч.ч. от сместа за гофрета. Затворете капака и печете до покафеняване.
Сервирайте, докато са топли, със сладко, шоколад, мед или каквото пожелаете.