3
Жълтъците се разбиват отделно със захарта и 7 с.л. вода
4
Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера и ароматизатор по избор (ванилия, лимонова кора, есенция)
5
Накрая внимателно се прибавят белтъците
6
Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма или тава
7
Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезе суха, без полепнало по нея тесто
8
Блатът се оставя да изстине върху решетка и може да се сиропира най-рано 6 часа след изпичането му, за да не се разкашка
9
Изстиналият блат се разрязва с конец на две или три части.
Забележка: към брашното може да се добави 1 с.л. какао, за да се получи какаов блат, тогава количеството брашно се намалява с 1 с.л.