Почистеният и измит боб се накисва в тенджера със студена вода за 12 часа/една нощ/. Вари се на тих огън, когато зърната поомекнат, се прибавят нарязаните на дребно лук и моркови.
Месото се измива, подсушава се с кухненска хартия, нарязва се на кубчета и запържва в 2 с.л. олио.
Оставя се под капак да се задуши около 15-20 минути на слаб огън и се прибавя в боба
Добавят се универсалната подправка, нарязаната на дребно чушка, подправките и вареното продължава до готовност на месото.
Добавят се нарязаните на дребно домати или разтвореното в 2-3 с.л. вода доматено пюре.
В останалото олио се запържва 1 с.л. червен пипер и се прибавя към боба.
Варенето продължава още 10-15 минути.
Бобът може да се поднесе поръсен със ситно нарязан магданоз или стрита люта червена чушка.