Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Босилек - царската подправка

по статията работи: | Прочитания: 2639 7
Едно полезно приложение на растението е свойството му да гони комарите
Босилек - царската подправка
Източник: Thinkstock/ Guliver

Босилекът, известен още като "царска билка" е едногодишно тревисто растение. Като билка и подправка се използва надземната му част, най-често се използват стръковете в пресния им вид, така ги препоръчват и шеф Готвачите.

 

Пресен босилек може да се съхрани за кратко в найлонова торбичка в хладилника или за по-дълго време във фризера. За целта трябва да се бланшира във вряща вода. Сушеният босилек губи полезните Плодовете на растението са са сухи и когато узреят се разпадат на четири малки семенца.

 

Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, органични киселини, минерални соли. Като култура, се отглежда в Европа от векове. За родина на ароматната билка се смятат тропиците на Азия и Африка. Босилекът се е използвал като лечебно средство от много години.

 

Има антисептично свойство, противоспазматично, болкоуспокояващо и леко възбуждащо действие. Компреси могат да се прилагат външно при обриви или отоци. Едно полезно приложение на растението е свойството му да гони комарите. Можете да сложите саксия с босилек на прозореца си и да се радвате на спокойствието.

 

Какво е италианската кухня без прочутото песто от босилек, примесен с кедрови ядки, чесън и зехтин? Може би се сетихте за един от най-известните сосове "Дженовезе". Китайската кухня също използва листенцата на известната подправка, особено като подправка за супи.

 

Редица легенди са свързани с босилека и силата му. В Индия, например, е обречен на бог Виншу, защото предпазва от страшна митична змия, която "убива с очи". Стръкче, което да си носиш в джоба, в Мексико означавало, че това ще ти донесе много пари.

 

Легендарен е този босилек. Но без съмнение, полезните му свойства са много, ароматът му прави гозбите далеч по-вкусни.

 

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Отговор на коментар #6 от Надя:
и аз , полезна информация
6
Надя
10.05.2013 | 15:39
О това за комарите не го знаех
5
Vqra Petrova
09.05.2013 | 16:47
не обичам босилек, аз май много не си падам по подправките :) предпочитам чистия вкус на храните.
4
Лиляна Терзиева
09.05.2013 | 16:44
Много обичам тази подправка :)
3
Гергана Минчева
09.05.2013 | 16:11
Много обичам тази подправка .
2
ана
09.05.2013 | 16:00
Много го обичам!
1
Не ползвам често тази подправка .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!