Загрейте фурната на 160 С. Намазнете тавата, в която ще печете.
В малка стъклена купа стопете 4 шоколада в микровълнова фурна (може и на водна баня). Разбърквайте периодично. Оставете настрана да се охлади.
В голяма купа смесете 125 грама масло и 2 чаши кафява захар. Добавете яйцата и 2 лъжички ванилова есенция, разбъркайте. Добавете разтопения шоколад в тази смес. Към всичко това сложете и брашното. Разбъркайте, колкото да се поеме, не е нужно да е гладко. Добавете ½ шоколадови стърготини (можете да използвате и начупен шоколад, за да се усеща повече, ако предпочитате).
Прехвърлете сместа в намазнената тава и печете за 25-35 минути. Проверявайте с клечка и извадете, когато е готово. Оставете да се охлади.
За бисквитения крем: В средно голяма купа разбъркайте с миксер бялата захар и останала кафява захар. Сложете млякото, ситно натрошени бисквити (3-4бр) и останалите ванилова есенция и краве масло и разбъркайте, само колкото да се смесят. Добавете и 1.5 шоколадови стърготини. Разбъркайте с лъжица.
Разпределете бисквитения крем върху готовото брауни. Сложете в хладилника, докато се втвърди. Можете да ускорите процеса, като го сложите във фризера.
Използвайте остър нож, за да нережете хубави крадрати от браунито с бисквитен крем. Ако залепва по ножа, избърсвайте го с домакинска хартия, след всяко рязане.
По желание можете да направите е глазура от останалите стърготини и маргарина (можете да го заместите с масло, ако предпочитате). Сложете ги в микровълновата фурна и ги разтопете. Сложете глазурата в пликче, ако нямате пош, и украсете всяко парче брауни с глазурата.