Лукът и картофите се нарязват и слагат да се задушат за около 10 минути в глинен гювеч.
Заедно с тях се прибавя мазнина – олио или зехтин, сол. Както мазнината, така и водата може да са малко – нещо, което съдът за готвене позволява.
По желание също и за цвят може да се прибави един ситно наразян морков.
Броколито може да се остави да се кисне във вода преди накъсването му на главички. Заедно с чушките се добавя, след като картофите и лукът са наполовина готови, във формата.
Като подправка, според вкуса, може да се използва куркума или/и черен пипер. Те се слагат заедно с броколито и чушката.
След това гювечът отново се слага във фурната и се оставя за около половин час на 200 градуса. В края капакът може да се махне, за да станат чушките по-пикантни.
Всички продукти за соса се разбъркват. Киселото мляко се използва за неутрализиране на тежестта на майонезата, като майонеза може и изобщо да на се използва.
Ако подправки като куркума и черен пипер не са използвани, към изварата и чесъна може да се прибави и ситно нарязан пресен копър.
Зеленчуците се сервират топли, като се намазват отгоре с изстудения в хладилник сос. (Студеният сос може да се замени с традиционна заливка с яйце.)