Измийте боба и го залейте със студена вода за една нощ.
На сутринта го сипете в гевгир и го измийте със студена вода.
Сложете боба в тенджера и го залейте с толкова вода, че да го покрие с около 1 сантиметър.
Варете го, докато омекне.
През това време обелете доматите и ги нарежете на парчета, лука и чесъна -на ситно.
Изсипете полусвареният боб в гевгир, за да се отцеди.
В дълбок тиган сгорещете олиото и запържете в него лука и чесъна до прозрачност.
Добавете доматите и 150 мл вода. Сипете доматеното пюре и захарта.
Разбъркайте, наръсете с ригана, мащерката, солта и черния пипер на вкус.
Похлупете съда и гответе 35 минути.
Прибавете нарязания магданоз и боба и разбъркайте добре.
Пресипете всичко в тава и сложете ястието да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Печете около 35 минути.