Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ванилена сол - как, защо, къде?

по статията работи: | 26 февруари 2014 Прочитания: 1248
Странен продукт с широка употреба в готварството и сладкарството
Ванилена сол - как, защо, къде?
Източник: http://www.eatthelove.com

Ванилената сол може би не е най-известният продукт в България, но това не й пречи да си съществува и да се използва от пекари и готвачи в цял свят.

 

Накратко, тя представлява какъвто и да е вид сол, смесена със семената на ванилията, които се прибавят с цел да подобрят вкуса и аромата на солта.

 

Въпреки че за производството й може да бъде използвана обикновена трапезна сол, солта тип кошер, както и морската, вършат далеч по-добра работа и предоставят по-плътна текстура.

 

Просто защото обикновената сол е йодирана и има прекалено силен привкус, не е най-доброто решение в приготовлението й.

 

Ако се питате къде се употребява тази странна комбинация между сол и ванилия – в пекарството за приготвяне на сладки, бисквити и торти. Тази й употреба е някак очаквана, нали?

 

По-странното в случая е, че ванилената сол се включва и в много солени ястия.

 

Колкото и странно да изглежда, оказва се, че всъщност тази "надградена" сол придава богатство и плътност на манджата. Както всеки знае, солта принципно се използва масово и в сладкарството, и в готварството, за засилване на вкусовите рецептори. Когато е комбинирана с ароматната ванилия, солта става много по-благодатна.

 

Въпреки ваниленото участие, и с тази сол не бива да се прекалява.

 

Иначе, подобно на много други продукти, можете да си я приготвите в домашни условия. Стига да разполагате с ванилови шушулки.

 

Каква точно е процедурата?

 

Взимате пакет сол (морска, хималайска – за по-добър резултат), и изсипвате съдържанието му в купа. Ваниловата шушулка се отваря по дължината, като семената се изваждат.

 

Те са силно ароматни и с наситен вкус. Прибавят се към солта, а сместа се разбърква старателно. Желателно е да оставите сместа за няколко дни или седмици, за максимален аромат.

 

Това е всичко, в общи линии. Ванилената сол може да се съхранява в бурканче с плътно затваряне и да се употребява при необходимост и желание за експерименти – когато печете хляб, пай, торти.

 

Или когато приготвяте пържени картофки!

Рейтинг: 4 / 5 , 213 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...