Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Разтваряме маята в 150 мл затоплено мляко, добавяме малко брашно, за да се образува кашица (рядко тесто), покриваме съда с фолио и оставяме на топло да втаса, не по-малко от 30 минути. Трябва да образуват балончета на повърхността.
Отделяме 100 гр от мазнината за месене. В отделен съд смесваме млякото, маслото, захарта, солта и яйцата, затопляме ги до температура, приятна за ръцете, и прибавяме втасалата мая и брашното, предварително пресято и леко затоплено във фурната.
Тестото месите с мазнина, а не с брашно. Внимавате да на изстине и месите, докато започне да се точи на конци. Оставяте на топло да втаса - ако изстине, голямото количество мазнина и захар в него пречат да втаса.
Втасалото тесто се доомесва с останалата мазнина и се добавят стафидите. Разделяте на 3 фитила, оформяте плитките, нареждате в тавичка, която трябва да е пълна до половината, защото тестото ще удвои обема си, и оставяте да втаса отново.
Намазвате с яйце и гарнирате с повече захар и бадеми.
Съвети: козунакът втасва много трудно - 2, 2 1/2, до 3 часа, ако не и повече, традиционно се замесва с лимонова кора, не слагайте във фурната повече от 2 плитки - не може да ги опече. Задължително се замесва с цели яйца, а не само с жълтъци, макар да съществуват и такива рецепти. Стафидите се накисват в ром, меси се като се сгъва на плик, в началото се пече на 220 С, но след 10 минути фурната се намалява на 180 С и се пече още 40 минути.
Ако започне да прегаря, отгоре слага се алумивиево фолио, проверявате дали е изпечен по стария изпитан метод с клечката. Не се изкарва веднага от фурната, когато е готов. Брашното е добре да се пресее два пъти, за да се вкара повече въздух.