В касерола се налива 1 ч.ч. топла вода, слагат се солта и маслото. След като водата кипне, се изсипва постепенно брашното. Разбърква се с дървена лъжица.
В тава, върху хартия за печене, се шприцоват телцата на лебедите - кръгли топки с размер на топка от пинг-понг, и шиите на лебедите – шприцова се цифра "2" с разстояние между тях около 3-4 см.
Фурната се загрява до 220 С. Шприцовайте еднакво количество шии и телца.
Печете за 10 минути. Температурата се намалява до 160 С и печете още 10 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно.
В купа разбийте сладкарската сметана с пудрата захар до много пухкава консистенция. Подгответе чинийки за сервиране. На дъното им направете езерце от сладко от малини или друго сладко по желание.
Разрежете телцата на лебедите на две, по дължина. Напълнете едната половина (ще служи за тяло) с топка сладолед и отгоре шприцовайте една-две розички. Другата половина - отново разделете на две по дължина - това ще са крилцата на лебедите. Прикрепете ги симетрично от двете страни на тялото.
Внимателно поставете шията на лебеда централно между двете крила. Единият лебед е готов. Оформете всички лебеди по този начин.
Сервират се веднага или се оставят в хладилник до момента на сервирането им.