За захарния сироп: В касерола се слагат 2 ч.ч вода с 2 ч.ч захар и сока на портокала, смесват се и се поставя на котлона до получаване на захарен сироп. Оставя се да се охлади.
Млякото се поставя в съд на котлона с настърганата кора на портокала и захарта (150 г), докато тя се разтвори, прибавя се грисът и се оставя да се сгъсти като се бърка постоянно.
Като се посгъсти, в крема се добавят яйцата, като преди това се темперират с малко от горещата смес. Накрая се добавя ванилията и се бърка до сгъстяване.
Когато сместа кипне, се отстранява от котлона и се добавя 100 г от маслото, разбърква се отново до пълното му поемане и се оставя да се поохлади.
Тава се намазва с масло и в нея се редят половината от корите, като всяка една се маже хубаво с разтопеното останало масло. Залива се с крема и отгоре се покрива с другата половина от корите, които също преди това са намазани всяка с масло.
Ако има стърчащи краища, те се подгъват отгоре или се изрязват.
Отгоре се намазва пак с масло, очертават се парчета с леки разрези по корите и се поставя в загрята фурна на 200 С за 30 минути или до златисто.
Гореща се разрязва и се залива със студения сироп, когато се поохлади се поставя в хладилника за няколко часа да поеме сиропа, а най-вкусна е на следващия ден.
Оригиналното име на рецептата е Γαλακτομπούρεκο.