Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Галактобуреко

6
Галактобуреко
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:гръцка кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    За захарния сироп: В касерола се слагат 2 ч.ч вода с 2 ч.ч захар и сока на портокала, смесват се и се поставя на котлона до получаване на захарен сироп. Оставя се да се охлади.

  • 2

    Млякото се поставя в съд на котлона с настърганата кора на портокала и захарта (150 г), докато тя се разтвори, прибавя се грисът и се оставя да се сгъсти като се бърка постоянно.

  • 3

    Като се посгъсти, в крема се добавят яйцата, като преди това се темперират с малко от горещата смес. Накрая се добавя ванилията и се бърка до сгъстяване.

  • 4

    Когато сместа кипне, се отстранява от котлона и се добавя 100 г от маслото, разбърква се отново до пълното му поемане и се оставя да се поохлади.

  • 5

    Тава се намазва с масло и в нея се редят половината от корите, като всяка една се маже хубаво с разтопеното останало масло. Залива се с крема и отгоре се покрива с другата половина от корите, които също преди това са намазани всяка с масло.

  • 6

    Ако има стърчащи краища, те се подгъват отгоре или се изрязват.

  • 7

    Отгоре се намазва пак с масло, очертават се парчета с леки разрези по корите и се поставя в загрята фурна на 200 С за 30 минути или до златисто.

  • 8

    Гореща се разрязва и се залива със студения сироп, когато се поохлади се поставя в хладилника за няколко часа да поеме сиропа, а най-вкусна е на следващия ден.

  • 9

    Оригиналното име на рецептата е Γαλακτομπούρεκο.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
мариана
06.10.2015 | 15:51
И ако пишете на кирилица, ще бъде чудесно!
5
Svetlozara
28.05.2014 | 16:30
колко интересна рецепта!
4
elena atanasova
07.02.2014 | 22:02
Иска ми се и аз да го пробвам.
3
Сия Рибагина
06.02.2014 | 23:12
Отговор на коментар #1 от Мария:
Здравей Мария,да от това количество се отделя 150г захар за крема и останалото е за сиропа,ориентировъчно захарта за сиропа е 2ч.ч
2
poli asenova
06.02.2014 | 22:53
Бих опитала, изглежда вкусен десерт.
1
Мария
06.02.2014 | 10:10
Пише захар 450 гр. , от това количество ли се слага в сиропа и от него ли се оставя 150 гр. за млякото с гриса ?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...