Опитвали ли сте гаспачо? Испанската студена доматена супа, подобно на много други ястия от международни кухни, се консумира навсякъде по света. Е, със сигурност испанците и португалците най-много си я приготвят, особено през лятото, когато е предпочитана в менюто.
В автономната област Андалусия често включват стар хляб (сухар) в приготвянето й. Други съставки (освен доматите) са краставица, чушка, лук и чесън, зехтин, оцет и сол.
Ето и как се прави, в няколко общи стъпки. Зеленчуците се измиват и обелват (домати, чесън, лук). Нарязват се, заедно с подправките, и се слагат в голям съд. Доматите всъщност могат да бъдат направени на пюре с пасатор. Прибавя се накистаният предварително хляб, по избор. Следва студената вода, зехтинът, оцетът и солта. Може да се гарнира със свежи чушки, домати, краставици или каквото ви сърце иска.
За обработването на някои от продуктите често се използва хаван и пестик, по стара традиция.
Както с повечето рецепти, и с гаспачото може да се експериментира, на което се дължат и различните вариации на супата. В исторически източници, описващи оригиналната рецепта, нееднозначно е отбелязано, че гаспачото трябва да съдържа хляб, вода, оцет, олио и сол. На Пиренейския полуостров от векове си я обичат. Най-много я похапвали хората на село и овчарите.
През годините много автори са се опитвали да класифицират различните вариации на гаспачато, най-често по цвят. Изненадващо, доматът не е сред задължителните съставки, а чесновата паста, олиото, оцетът и солта. Има бяло гаспачо, което съдържа сушени плодове, и зелено, което дължи името си на свежите подправки, които съдържа.
Ето и една примерна рецепта, която може да опитате.