Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Глюкозо-фруктозен сироп

по статията работи: | Прочитания: 4296
Също толкова вреден, колкото и захарта
Глюкозо-фруктозен сироп
Източник: Thinkstock/Guliver

Информираният избор е най-добрият начин да вземем най-адекватното за нас самите решение, що се отнася до здравето ни.

 

Именно затова периодично ви инфримираме за вредите от всички трудни за произнасяне химически и природни, но вредни, съставки в преработените храни.

 

Първо се започна с Е-тата, сега на много етикети се изписват пълните наименования на емулгаторите, консервантите и др.

 

Но списъкът е толкова голям, че едва ли бихме могли да запомним всичко, за да се пазим от тези вредители. Решението е просто да не ги купуваме.

 

Прочитайки етикета на детско сокче от моркови, банан и ябълки, имащо претенцията за бъде безопасно, няма да видите захар и консерванти. Но почти сигурно е, че в списъка ще фигурира глюкозо-фруктозен сироп.

 

Като се има предвид, че фруктозата е плодова захар, а продуктът е за деца, вероятно някой може да се обърка, че той е полезен. Но случаят не е такъв. Няма милост дори за децата.

 

Казвам няма милост, защото този сироп е далеч от полезен. В най-честия случай той е направен от царевица и е ужасно богат на фруктоза.

 

Течната форма на сиропа му позволява да се смесва с течности лесно, което го прави задължителна част от всеки сок, купен в магазина.

 

Не се заблуждавайте – фруктозата в плодовите сокчета не идва от смлените или изцедени плодове, а от добавения глюкозо-фруктозен сироп.

 

В последно време захарта е сочена като един от основните бичове на развиващите се страни, което е дало донякъде своите резултати – консумацията на захар е намаляло, в общ план. Но тази на царевичния цироп се е увеличила.

 

Сякаш неусетно той се промъква в ежедневието ни, под различна форма заедно с храната ни.

 

Глюкозо-фруктозният сироп е 75% по-сладък от бялата захар. Фруктозата се освоява изключително бързо и кара панкреаса да произвежда много повече инсулин, а това води до качване на излишни килограми след себе си.


Черният дроб е този, който се заема с преработката на поетата фруктоза, тъй като той не може да се справи с нея напълно, тя се превръща в мазнини, когато е поета в сериозни количества.


Именно затова хора, страдащи от захарен диабет или диабет тип 2, не трябва да консумират храни, имащи въпросния сироп в състава си. А към всички останали – по-добре недейте да го консумирате, за ваше добро, или поне се опитайте да намалите консумацията му до минимум.



Освен това системната консумация на глюкозо-фруктозен сироп може да предизвика и сърдечно-съдови проблеми. Ако е възможно, фруктоза трябва да се поема от естествени подсладители като плодове и мед. Така количеството не може да надхвърли опасните 10% от общия прием на калории дневно.


Още: Вредни ли са плодовете за диабетици.


И за да завършим тоталното, но с основание, очерняне на глюкозо-фруктозния сироп ще кажем, че калориите, които поемаме с него са абсолютно празни. Единственото, което тялото ни получава е ненужно голямо количество захар.


Още: Най-полезните заместители на захарта.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!