Информираният избор е най-добрият начин да вземем най-адекватното за нас самите решение, що се отнася до здравето ни.
Именно затова периодично ви инфримираме за вредите от всички трудни за произнасяне химически и природни, но вредни, съставки в преработените храни.
Първо се започна с Е-тата, сега на много етикети се изписват пълните наименования на емулгаторите, консервантите и др.
Но списъкът е толкова голям, че едва ли бихме могли да запомним всичко, за да се пазим от тези вредители. Решението е просто да не ги купуваме.
Прочитайки етикета на детско сокче от моркови, банан и ябълки, имащо претенцията за бъде безопасно, няма да видите захар и консерванти. Но почти сигурно е, че в списъка ще фигурира глюкозо-фруктозен сироп.
Като се има предвид, че фруктозата е плодова захар, а продуктът е за деца, вероятно някой може да се обърка, че той е полезен. Но случаят не е такъв. Няма милост дори за децата.
Казвам няма милост, защото този сироп е далеч от полезен. В най-честия случай той е направен от царевица и е ужасно богат на фруктоза.
Течната форма на сиропа му позволява да се смесва с течности лесно, което го прави задължителна част от всеки сок, купен в магазина.
Не се заблуждавайте – фруктозата в плодовите сокчета не идва от смлените или изцедени плодове, а от добавения глюкозо-фруктозен сироп.
В последно време захарта е сочена като един от основните бичове на развиващите се страни, което е дало донякъде своите резултати – консумацията на захар е намаляло, в общ план. Но тази на царевичния цироп се е увеличила.
Сякаш неусетно той се промъква в ежедневието ни, под различна форма заедно с храната ни.
Глюкозо-фруктозният сироп е 75% по-сладък от бялата захар. Фруктозата се освоява изключително бързо и кара панкреаса да произвежда много повече инсулин, а това води до качване на излишни килограми след себе си.
Черният дроб е този, който се заема с преработката на поетата фруктоза, тъй като той не може да се справи с нея напълно, тя се превръща в мазнини, когато е поета в сериозни количества.
Именно затова хора, страдащи от захарен диабет или диабет тип 2, не трябва да консумират храни, имащи въпросния сироп в състава си. А към всички останали – по-добре недейте да го консумирате, за ваше добро, или поне се опитайте да намалите консумацията му до минимум.
Освен това системната консумация на глюкозо-фруктозен сироп може да предизвика и сърдечно-съдови проблеми. Ако е възможно, фруктоза трябва да се поема от естествени подсладители като плодове и мед. Така количеството не може да надхвърли опасните 10% от общия прием на калории дневно.
Още: Вредни ли са плодовете за диабетици.
И за да завършим тоталното, но с основание, очерняне на глюкозо-фруктозния сироп ще кажем, че калориите, които поемаме с него са абсолютно празни. Единственото, което тялото ни получава е ненужно голямо количество захар.
Още: Най-полезните заместители на захарта.