Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Грейви или разнообразие от сосове

по статията работи: | Прочитания: 36683 3
За различните видове, които влизат в тази категория
Грейви или разнообразие от сосове
Източник: Thinkstock / Guliver

Сос Грейви често се приготвя от изтичащите сокове от месото или зеленчуците по време на готвене. В Северна Америка с това име се обозначава голямо разнообразие от сосове. Грейви може да бъде оцветен, подправен или осолен по желание.


Обикновено се сервира към печени ястия, пържоли, ориз или картофено пюре. Най-често се приготвя като към соковете от печеното се прибави брашно или бешамел за сгъстяване като непрекъснато се разбърква, за да не загори.


Добавя се вода, сметана или комбинация от двете по избор.


След като се постигне желаната гъстота на соса, се оставя за около 5 минути да покъкри. Подправя се на вкус. В зависимост от вкуса съществуват Лучен грейви сос, който се прави от кромид лук, смесен с вино.


Грейви за яйца, сервиран върху бисквитки. Използва се за гарнитура към закуската в Северна Америка и Великобритания. Зеленчуков грейви сос, или още наричан вегетариански, се приготвя от соковете на печени зеленчуци.


Един хубав и бърз сос може да се направи от всеки бульон, към който да се прибавят брашно и малко масло. Грейви може да бъде и сладък – масло, брашно, какао на прах и понякога малко захар.


И ето, имаме шоколадов грейви сос.


Сосът обикновено се хапва с всякакъв тип месо, може да е плънка за Йоркширски пудинг или дори в сандвич.


Във Великобритания, неделното печено е немислимо без сосът грейви.


Както повечето неща в кулинарията, и тук се изисква въображение и изобретателност, които неминуемо носят и разнообразие, от което всеки има нужда понякога.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Dimitar Djovanov
11.04.2015 | 22:55
tova e mnogo polezno
2
Надя
15.07.2013 | 10:54
Много харесвам сосове.
1
Violeta
12.07.2013 | 17:56
Много интересно :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!