Що се отнася до десертите на страните от Балканския полуостров можем да кажем нещо с абсолютна сигурност – супер вкусни са.
Често се случва да се получат спорове относно оригинала и мястото на възникване на дадена рецепта. Но, знаете ли, за нас това не е чак от такова голямо значение, по-важен е вкусът.
Сега ще ви запознаем с една апетитна гръцка рецепта за меден сладкиш. На нас ни допада нейният вкус и разбира се сме готови да я споделим веднага с вас. Доста сладък е, имайте го предвид.
Ето и продуктите за гръцкия меден сладкиш.
1 чаша брашно
1 ½ лъжичка бакпулвер
¼ лъжичка сол
½ лъжичка канела на прах
1 супена лъжица портокалови кори
¾ чаша масло
¾ чаша бяла захар + 1 чаша
3 яйца
¼ чаша мляко
1 чаша начупени орехи
1 чаша мед
¾ чаша вода
1 супена лъжица лимонов сок
А ето и точния начин за приготвяне:
Загрейте фурната на 170 С. Намазнете и набрашнете тава с размер 18 см.
Смесете брашното, бакпулвера, солта, канелата и портокаловите кори. Оставете настрана.
В голяма купа смесете маслото и ¾ чаша захар. Трябва да се получи пухкава смес. Разбийте яйцата последователно.
Разбийте заедно с брашнената смес, като добавите и млякото. Трябва само да се смесят. Сложете и орехите.
Изсипете тестото в тавата. Печете за 40 минути в загрятата фурна. Проверете с клечка за зъби. Оставете за около 15-тина минути да се охлади. Разрежете на квадрати или робмове.
Залейте с меден сироп.
За медения сироп:
В тиган смесете меда, захарта и водата. Оставете сместа да кипне и гответе за 5 минути. Сложете лимонов сок и гответе за още 2 минути.