Дафиновите листа са силно ароматни листа на няколко вида растения от семейство Лаврови.
Дафиновите листа се използват в готварството пресни или сушени.
Средиземноморски дафинов лист
Листата на лавъра са честа подправка, която се ползва от средиземноморската кухня за супи, ястия, пастети, яхнии, туршии.
Калифорнийски дафинов лист
Познато е още като Орегонска мирта. Подобен е на средиземноморския, но има по-наситен вкус.
Индийски дафинов лист
Този вид има подобен аромат на канела, но малко по-слаб. На външен вид прилича на дафиновия лист, но употребата му в готварството се различава, поради близката миризма и вкус с китайската канела (касия).
Индонезийски дафинов лист
Растение отново от семейство Миртови, които обаче не са известни в Европа. Използват се най-вече за ястия с месо и по-рядко за зеленчуци.
Всички видове дафинов лист имат и много полезни вещества – манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Всички те са необходими за правилната функция на различните органи.
Тъй като подправката стимулира храносмилателната система, някои твърдят, че прекомерната употреба може да предизвика стомашен дискомфорт.