Както знаете, тортите могат да бъдат класифицирани спрямо повода, за който се правят. Торта за сватба, торта за развод, торта за рожден ден, торта за конкретен празник...
Торта за състезание! Но не какво и да е състезание, а висша сладкарска надпревара под надслова "Есенна прелюдия". Досещате се, че става въпрос за дефиле "Дизайнерски торти", което започна на 06.11.2013г. в Интер Експо Център.
Имах честта отблизо да се "запозная" с висшите сладкарски произведения, вдъхновени от красивата есен и нейните пастелни багри.
За създаването на една подобна торта са необходими от няколко дни, до 2 седмици, в зависимост от броя на хората, които работят върху нея, както и от сложността на дизайна. Няма нужда да споменавам, че всички торти, допуснати до дефилето, бяха много изпипани и изработени с най-финия усет към детайла.
Както ще видите сами, някои от елементите върху тортите са реалистични до степен, в която и най-наблюдателното око би се заблудило.
А всъщност всичко е изработено от захар!
Няма да сбъркам, ако определя всяка торта като макет на приказен свят със своя собствена реалност.
Феи, катерички, бухали, жълъди, тикви, шипки, пожълтели листа, стари дънери, круши и ябълки – всички ключови думи на есента присъстваха и създаваха усещането за една безкрайна прелюдия. Към по-красив и сладък свят.
Убедена съм, че на журито никак не му е било лесно да избере победител(ка) сред толкова красиви творби. За втора година първото място се полага на благоевградска сладкарница. Авторките на тортата споделиха, че са им били необходими 2 седмици за изработването й.
С любопитство ме попитаха дали виждам бухала, скрил се в малка хралупа на дънера. В първия момент не го забелязах и колкото повече се вглеждах в тортата, толкова повече тайни се разкриваха пред очите ми...
Тортата, спечелила първото място. Виждате ли бухала?
Снимки: Милена Димитрова/ Kulinar.bg