Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Доказано. От глутен се дебелее

по статията работи: | 16 януари 2013 Прочитания: 6357 1
Днешната пшеница не е като тази в миналото
Доказано. От глутен се дебелее
Източник: Photl

Срещу глутена открай време се „води дело“. Резултатите от бразилско изследване, публикувани в Journal of Nutritional Biochemistry ("Журнал за хранителна биохимия“)  през този месец (януари 2013 г.), хвърлят нова светлина по въпроса.

 

Поради липсата на достатъчно научна информация, потвърждаваща пряката връзка на глутена и напълняването, екипът направил тест. Една група лабораторни мишки били на диета с глутен, а друга – без глутен.

Дори без да проследяват другите им показатели, учените открили, че мишките, които не консумирали глутен всъщност отслабнали, въпреки че порциите им били богати на мазнини.

Резултатите на това проучване нееднозначно сочат, че от глутен се пълнее. Освен това става ясно, че всъщност диетите, бедни на мазнини, не помагат на отслабването. Факт, който отдавна е подозиран от различни хранителни специалисти.

Освен за наднорменото тегло, глутенът може да има крайно лоши последици за хората, страдащи от диабет, метаболитен синдром, синдром на дразнимото черво и др.

Но как пшеницата, от извор на живота, се превръща в източник на толкова много здравословни проблеми?

Днешните зърнени култури не са същите като тези в миналото. Ако преди 50 години пшеницата е съдържала 5% глутен, то днес тя съдържа 50%. Промените, нанесени в нейната структура, са в името на хлебната индустрия и нейните производителни изисквания.

Ако наистина не можете без хляб, внимателно подбирайте. Появяват се все повече малки частни пекарни, които държат на стандартите.

Друг вариант е да се сдобиете с машина за хляб и да си го приготвяте сами у дома, с внимателно подбрано брашно.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Daniel Nenkov
18.01.2013 | 20:52
Има решение : Лимецът (дивата пшеница) не съдържа глутен и е възможно да се консумира като цяло зърно или на брашно. А най добре е да си го смелите сам на домашна мелница за зърно. Получава се прясно и пълнозърнесто брашно от което се прави вкусен и полезен хляб.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!