Загрейте зехтина на средна температура в голяма тенджера. Добавете нарязания лук и подправете със сол на вкус. Разбърквайте периодично, докато лукът омекне и покафенее. Добавете чесъна за 1 минута и разбъркайте.
Добавете доматите и пилешкия бульон. Подправете с още малко сол и прясно смлян черен пипер. Оставете супата да кипне, след това намалете температурата и оставете да покъкри 15 минути, може и за по-дълго.
Пюрирайте сместа, можете да го направите директно в тенджерата. Ако пюрирате в отделен съд, върнете супата обратно в тенджерата.
Добавете сметаната и босилека и оставете да се вари още 15 минути, за да се сгъсти.
Сервирайте мигновено, гарнирана с пармезан и свеж босилек.