Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Домашен козунак

3
Домашен козунак
Източник: Ели Сотирова-Стефанова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Празник:Великден
Рейтинг: 5
(базиран на 2 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Разбъркваме маята с малка част от прясното мляко, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. Разбъркваме яйцата със захарта, добавяме втасалата мая, прибавяме останалото количество прясно мляко и разбъркваме.

  • 2

    На малки порции започваме да добавяме олиото и маслото, като започваме да омесване тестото с брашното, докато измесим меко тесто, което не лепне. Оставяме тестото при температура 30 градуса да втаса веднъж.

  • 3

    След като втаса, разделяме на топки и приготвяме желаните форми. От това количество тесто аз приготвям три броя козунаци в правоъгълни тави. 

  • 4

    Правя ги като пличка или като руло, като слагам стафидите, орехите накълцани на едно и локума нарязан на кубчета. След като втасат във формите, пека на 180 градуса за 30-40 мин.

  • 5

    Забележка: Всички продукти преди да започнем приготвянето на тесто за козунак трябва да са темперирани при 30 градуса.

продукти
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Venera Ruseva
03.05.2013 | 21:17
Козунака ми стана много хубав, но не е достатъчно сладък, може би с 300 грама захар ще е по-добре. Весели празници на всички:)
2
Роза Костова
26.03.2013 | 10:15
и аз мисля да го пробвам:)
1
pepi damjnova
26.03.2013 | 10:01
Тази година за празника съм решила, че аз ще си направя козунаците. Ще си запиша рецептата.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...