Накиснете бадемите в гореща вода за 30 минути. Обелете ги и ги оставете да изсъхнат, най-добре една вечер по-рано от приготвянето на марципана.
Смелете бадемите в блендер на фино брашно и го изсипете в купа. Добавете захарта и разбъркайте внимателно с лъжица.
В смлените бадеми със захар изсипете сокa от лимон и яйчения белтък. Бъркайте до получаване на хомогенна гъста паста.
Добавете бадемова есенция и размесете марципановото тесто върху плот с пудра захар. Ако ви се струва прекалено рядко, добавете още пудра захар, а ако е прекалено гъсто, малко вода.
Марципанът не трябва да е много мек, но да може да се моделира с ръце. Увийте го в домакинско фолио и го съхранявайте на стайна температура.