Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Дърпана баница с мас (Пламена)

9
Източник: Thinkstock / Guliver
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Нова Година
Сезон:пролет
Рейтинг: 4
(базиран на 4 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Намазваме тавичка с диаметър 30-32 см. със свинка мас и я оставяме в хладилник, за да замръзне.

  • 2

    В 300-400 мл хладка вода добавяме щипка сол и брашно и замесваме меко тесто (така че, като го натиснем леко с пръст, то да се връща). Правим топчета с размер на по-голям орех и ги покриваме с хартия или кърпа, за да не изсъхват.

  • 3

    В малка купичка разтопяваме свинска мас. Потапяме 2 от топчетата, за да се отпуснат и започваме да раздърпваме от тях лист първо във въздуха, а след това го поставяме в тавичката и го залепяме по стените й. 

  • 4

    Процедираме по същия начин и с останалите топчета, като през 3-4 листа слагаме натрошено сирене. По време на дърпането маста се загрява няколко пъти при необходимост (когато изстине), като се внимава да не е прекалено гореща, защото питките се попарват и не могат да се дърпат, а се късат. 

  • 5

    Добре е помещението, в което дърпаме баницата, да е по-хладно, за да може листовете да лепнат по-лесно. Ако листовете започнат да се разлепят, тавата трябва отново да се постави в хладилник за няколко минути.

  • 6

    Готовата баница се полива с 1-2 с.л. свинска мас и се оставя в хладилника за няколко минути, за да стегне, като през това време се загрява фурната на 300 С.

  • 7

    Баницата се пече около 20-30 минути, в зависимост от фурната. След като се изпече, се поръсва с вода и се завива с кърпа. Сервира се докато е топла.

продукти
1 ч.ч.мас
1 к.л.сол
2 ч.ч.вода
Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
Plamena Yotova
17.03.2013 | 16:14
Predi godina qdoh takava banica i ostanah priqtno iznenadana! Mnogo e vkusna!
8
iliana
06.03.2013 | 20:24
като не обичате мас направете я с краве масло,а не да критикувате излишно:((((
7
iliana
06.03.2013 | 20:23
рецептата е много добра
6
Katya
10.02.2013 | 22:53
Отговор на коментар #1 от ана:
duhai gooooooooooooooooooooooo
5
Katya
10.02.2013 | 22:53
Отговор на коментар #2 от zvetanka ivanova:
dyhai gooooooooooooooo
4
gabriela gabrielova
30.01.2013 | 11:11
Като идея ми хареса тази баница.
3
kalinka kalinkova
29.01.2013 | 22:43
Не всеки обича мас иначе според мен това е добро предложение.
2
zvetanka ivanova
29.01.2013 | 21:43
Това не е за мен. Мразя мас.
1
ана
29.01.2013 | 16:01
Мазна работа!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D