Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто.
От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата (по-големи от орех). Поставят се върху кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути.
Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи.
Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Тази баница се прави в студено помещение. Свинската мас може да се замести с краве масло.
Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна на 250⁰С 30 – 40 мин., като температурата при печенето се намалява постепенно до 200⁰С. По време на изпичането, баницата се надува като балон.
След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 мин. да престои.