Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Дърпана баница

5
Дърпана баница
Източник: Валя Славкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто.

  • 2

    От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата (по-големи от орех). Поставят се върху кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути.

  • 3

    Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи.

  • 4

    Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Тази баница се прави в студено помещение. Свинската мас може да се замести с краве масло.

  • 5

    Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна на 250⁰С 30 – 40 мин., като температурата при печенето се намалява постепенно до 200⁰С. По време на изпичането, баницата се надува като балон.

  • 6

    След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 мин. да престои.

продукти
2 бр.яйца
1 щипкасол
1 с.л.оцет
1 с.л.олио
300 млвода
400 гр.мас
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
Eti Dragolova
13.05.2013 | 18:33
ПО ПРОДУКТИТЕ И ВИДА ДОПУСКАМ ЧЕ ТАЗИ БАНИЦА Е МНОГО ВКУСНА!ДА ВИ Е СЛАДКО!СЕГА И АЗ ЩЕ Я НАПРАВЯ И СЪС СЛАДОСТ ЩЕ СИ Я ХАПНЕМ!
4
Plamena Yotova
24.03.2013 | 19:03
Mnogo e vkusna!
3
gabriela gabrielova
21.03.2013 | 20:24
Обичам такива баници.
2
тихомира илиева
21.03.2013 | 18:51
Предполагам и много вкусна.
1
Svetlozara
21.03.2013 | 17:00
Много тъничка ми се вижда тази баничка!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...