250 мл. вода + 75 гр. краве масло + щипка сол и щипка захар се слагат на котлона, след като заври се отмества от котлона и наведнъж се прибавят 150 гр. брашно. Бърка се интензивно, докато се получи лепкаво тесто.
Отново се връща за малко на котлона, докато тестото започне да се отлепя от дъното на съда. Оставя се да изстине напълно.
Бърка се с дървена бъркалка и към изстиналото тесто се прибавят едно по едно, при неприкъснато бъркане, 4 яйца.
Готовото тесто се изсипва с чаена лъжичка върху хартия в голяма правоъгълна тава. Еклерите не трябва да са много големи. Пекат се в предвалително загрята на 250 С фурна, до пълното им изсушаване.
След като се изпекат, спирате фурната и оставяте вътре еклерите, да изстинат.
500 мл. мляко + 50 гр. краве масло и 2 с.л. захар се слагат на котлона да кипнат. Ваниловият пудинг се разтваря с малко вода. 1 жълтък се разбива леко с бъркалка с 1 с.л. захар.
От кипналото мляко се налива малко при жълтъка. По същия начин малко мляко се налива и при пудинга.
Жълтъците се смесват с пудинга и на тънка струйка се прибавят при останалото мляко, което е отстранено от котлона. Разбърква се добре и се връща на котлона на ниска степен, докато се сгъсти.
Още докато е горещо се слага, разтопен на водна баня, 1 желатин и начупеният шоколад. Разбърква се добре и се оставя да изстине.
От другите 500 мл. мляко се приготвя още един такъв крем от другия пудинг, като във ваниления пудинг се слага белият шоколад, а в шоколадовия черният шоколад. Двата крема се оставят да изстинат добре.
Разбиват се добре 200 мл. сладкарска сметана, половината се прибавя с леко бъркане към единия крем, а другата половина към другия крем. Целта е кремовете да станат леки и въздушни.
Готовите и изстинали еклери се разрязват добре и се пълнят половината с бял крем, половината с кафяв. Няма да са ви нужни всички еклери от дозата, горе - долу по 15 еклерчета от крем.
1 яйце се разбива с 1 ч.ч. захар, до побеляване.
Прибавя се половин чаша кисело мляко и ванилията.
1 ч.ч брашно се смесва с 1/2 ч.л. бакпулвер и се добавя към яйцата с киселото мляко.
Слага се настърганата лимонова кора 1ч.л. и 75 гр. разтопено краве масло.
Пече се в загрята на 200 С фурна, като формата е покрита с хартия. Готовият блат се оставя да изстине и по желание се сиропира.
Във форма с откачащ се ринг се слага най - отдолу блат, върху него се изсипва кафявият крем, върху него се нареждат еклерите, напълнени с белия крем.
Оставя се в хладилник да стегне за 30 мин. и върху него се излива белият крем. Нареждат се еклерите, напълнени с кафявия крем.
Не трябва да потъват много в крема, а леко да са на сухо.
Оставя се тортата в хладилник за 4 - 5 часа да стегне добре.
Отгоре се залива с глазура приготвена от 1 черен шоколад, разтопен в 1 ч.ч. сладкарска сметана и малко краве масло.
Глазурата се оставя малко да изстине и тогава се залива тортата, като преди това е махнат рингът на формата.
Отгоре може да бъде намазана, вместо с глазура, с разбити белтъци.
Да ви е сладко!