Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Еклер - гаранция Франция

по статията работи: | 30 октомври 2013 Прочитания: 5528
Десертът е доказателство за висотата на френската кухня
Еклер - гаранция Франция
Източник: Thinkstock/ Guliver

Когато чуем определенията "вкусна кухня", "специалитети", "кулинарни висоти" обикновено се сещаме за италианска, френска или испанска кухня.

 

Това е причината и за основни езици на кулинарията да бъдат определяни иманно езиците на тези три страни. Може би сте свикнали да се натъквате на спорове по отношение на подобен тип върховенство.

 

Естествено всеки има право да мнение и право да не се съгласи с това твърдение. Но не можете да отречете, че в много случаи, когато говорим за специалитети със световна известност, ценени високо от критиците, обикновено фокусът се върти около тези географски ширини.

 

Днес отново ще се разходим до една от тези страни – Франция, за да се запознаем малко по-подробно с историята на вкусните еклери.

 

Данните за изобретяването на рецептата не са чак толкова много. Това, което е сигурно е, че Франция е мястото, определено за рождено на вкусния десерт, а периодът е някъде в началото на 19 век. Без да се ангажираме с абсолютна истинност, но някои кулинарни хроникьори твърдят, че рецептата за еклери е дело на Антони Карем – уважаваният сладкар на кралския двор.


Независимо от френското авторство на рецептата, първите официален запис на еклерова рецепта е в бостънска кулинарна книга на Мари Линкълн през 1884 година. Както става обикновено, макар и запазена във вековете, една рецепта търпи своето развитие и промени. В случаите, когато тя излезе от границите на страната, горд притежател на авторските права, метафорично казано, бива променена някоя съставка или добавена друга, но основата, която я прави уникална се запазва.

 

Какво представляват еклерите? Традиционен френски десерт с парено тесто. То се оформя с помощта на пош или шприц, след което се пече и след като изстине се пълни с различен пълнеж – кремове с различни вкусове и аромати, и за финал се полива с глазура, която също от своя страна може да бъде разнообразна.

 

За най-известните еклери може би се смятат шоколадовите еклери, които се пълнят с вкусен яйчен крем и се поливат с шоколадова глазура. Друга популярна рецепта е замръзени еклери, които са пълни със сладолед и отново полети с шоколад, но под формата на топинг, подходящо допълнение на сладоледа.

 

Тестото, което се използва за направа на вкусните френски еклери, е същото, от което се правят и профитероли. Напоследък има и много рецепти за торти, чиито блатове са направени от малки еклерчета. и това е добър вариант на употреба.

 

Вкусът на тези, които ще хапват еклерите са водещи при избора на крем, ако те не са фенове на яйчния крем, можете да го направите с аромат на ром, или кафе, плодов или сладко от кестени, което си е рецепта адекватна за сезона. Еклерите могат и да са солени - с богат зеленчуков пълнеж, крема сирене и т.н.

 

След всички приказки за вкусни еклери, Kulinar.bg няма да пропусне да ви предложи, някои от рецептите си за еклери, сред които няма как да не си харесате, такава, която да удовлетвори всеки вкус.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...