Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Естествените оцветители в сладкарството

по статията работи: | 01 март 2013 Прочитания: 14619 4
Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата
Естествените оцветители в сладкарството
Източник: Photl

Освен полезни за здравето, плодовете, зеленчуците и билките са чудесно средство за забавление. Ако искате да придадете закачлив и весел вид на храната, можете да използвате естествените оцветители в някои растения. За разлика от химичните и промишлени сладкарски бои, растителните щадят тялото и не причиняват никаква вреда на организма.

 

Запознайте се с най-цапащите продукти и ги използвайте дори за боядисване на великденските яйца. Ще се изненадате колко шарена и разнообразна палитра от цветове предлага природата.

 

Жълто

Има много варианти да оцветите дадена храна в жълто. Първо, зависи какъв нюанс на жълтото искате. Ако търсите светъл оттенък, накиснете цвят от лайка или невен в гореща вода и с разтвора оцветете храната в бледо, пастелно жълто. Ако искате ярък, наситен цвят, използвайте сок от накиснат кромид лук (заедно с обелките), чай от шипка или за най-силен цвят – куркума или шафранка.

 

3469


Оранжево

За слънчево оранжево също можете да използвате куркума, като увеличите количеството. Добри оцветители са и морковите, оранжевите чушки (във вид на бульон или пипер), както и кората от портокал. Ако искате да придадете наситен оранжев цвят на блед яйчен или бял крем, добавете няколко супени лъжици пюре от тиква. Освен цвят, ще направи ястието още по-вкусно.

 

7601 


Зелено

Зеленото придава свеж вид на храната, ето защо кремове и сладкиши в зелен цвят изглеждат забавно и нетипично. Можете да постигнете лек резедав нюанс, като добавите авокадо или 1 ч.л. хлорела към светъл крем. Можете да приготвите крема изцяло от авокадо, поради подходящата му консистенция и вкусови качества. За ярък зелен цвят използвайте пюриран спанак. Зеленчукът е богат на хлорофил, на което се дължи и силният му тревист цвят.

7615


Червено

Може би една от най-използваните бои в сладкарството е червената. Възбужда апетита и създава усещането за нещо много ароматно и наситено с вкус. За оцветяване на десерти можете да използвате пюрирани малини, ягоди, червени боровинки, червено грозде или нар – багрят жестоко и трудно се перат. Характерни са с яркия си светлочервен цвят. За боядисване на основни ястия, дипове и сосове, използвайте червен пипер. Широко разпространен е в българската кухня и освен това е полезен.

 

7611

 

Ако желаете тъмен и наситен червен цвят или цвят бордо, набавете си червено цвекло. Както знаете, то има силни оцветяващи свойства. Можете да си приготвите голямо количество и да го пазите в хладилника за дълго време. Естествената боя се прави, като сварите няколко глави цвекло във вода и после го оставите да престои в нея още няколко часа. След това, добре отцедете зеленчуците, капнете 2 с.л. оцет, приберете в бурканче и съхранявайте в хладилник.

 

7602


Кафяво

Най-често срещаните оцветители в кафяво са кафето и какаото. Ако искате да добиете по-перлен или карамелен оттенък обаче, направете си истински карамел. Можете да варирате светлостта му според вида на захарта, която използвате. С бяла захар получавате светъл, с тръстикова среден на цвят, а с тъмната захар (мусковадо или моласес) получавате тъмен наситен кафяв цвят. Друга нетипична, но добре позната на бабите ни естествена боя, са орехите. Особено в пресен вид, ядките имат богато съдържание на йод, който оцветява кожата и водата, в която са накиснати.

 

7614


Синьо

Ако не знаете, можете да си приготвите и торта със син крем. Без да прибягвате към вредните и изкуствени оцветители, трябва ви само растението сърпица. Сърпицата е известна по целия свят със свойството си да придава индигов цвят на тъканите, поради което се използва масово за оцветяване на любимия деним.

 

7610

 

Още един начин да получите синя боя е чрез сварено със сода червено зеле. При варенето зелето първо придобива тъмно зелен, а след това син цвят. Абсолютно натурално, колкото и плашещо да ни изглежда.

 

7613

 

Лилаво

Като използвате предишния трик за синьо, но без да добавяте сода във водата, получавате чист лилав сироп.

За да обагрите в лилаво десертите може да използвате и шепа боровинки, къпини или черници. Те имат наситен цвят и са подходящи дори за кремове с по-тъмна основа.

 

7612

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Galia Apostolova
06.04.2013 | 21:17
Тези методи са описани в "Етнография на България" от Христо Вакарелски,където има всичко за българския фолклор от А до Я!:)))
3
Borislava Tihomirova
01.03.2013 | 15:35
много интересни оцветители,трябва да пробвам някои път с естествени
2
Пияно пиле
01.03.2013 | 15:21
Да,обаче и аз се чудя,когато вкусът на подправката не приляга на вкусът на ястието какво правим?
1
Vanessa Apostolova
01.03.2013 | 15:05
да,ама ако искам сладки,мога ли да ги оцветя с куркума :РР хахаха
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D