Кипнете тенджера с вода и сварете картофите (и сладките), докато омекнат (15-20 минути). Оставете настрана да изстинат. Обелете ги и ги нарежете на тънки резени.
През това време, загрейте олиото в тиган на средна температура. Запържете бекона и лука за 5 минути и прехвърлете в купа. Загрейте останалото олио и гответе чесъна и гъбите (3-5 минути) и изсипете в същата купа. Добавете печеното и накъсано пилешко месо и спанака, разбъркайте.
Разтопете маслото в тигана, добавете брашното, разбъркайте. Махнете от огъня и постепенно добавете млякото, като разбърквате. Върнете на котлона на средна топлина за около 5 минути, или докато се сгъсти. Добавете 2/3-ти от пармезана, подправете със сол и пипер. Отделете 1 ч.ч. от соса, а останалото сипете при сместа с бекона.
Намазнете съда, в който ще печете, с разтопено масло. Почнете да редите на пластове – картофи, пиле, картофи... Отгоре гарнирайте със заделения сос.
Загрейте предварително фурната на 200 С. Поръсете ястието с още малко пармезан. Запечете за 50 минути.
Можете да използвате остатъка от пиле на грил, което не сте успели да консумирате. Можете да приготвите рецептата и без месо.