Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо трябва да ядем повече бобови храни?

по статията работи: | 16 септември 2014 Прочитания: 2147
И кои са най-полезните им свойства
Защо трябва да ядем повече бобови храни?
Източник: Thinkstock / Guliver

Знаем, че сте наясно с полезните действия на много от храните. Стараем се да ви информираме за това постоянно. Знаете ли обаче защо трябва да се храним с повече бобови храни?


Сигурни сме,cче, като едни истински българи, повечето от вас консумират традиционните зрял фасул, леща, грах и зелен фасул. Това са ястия, абсолютно традиционни за българската кухня. И в крайна сметка – това са си манджи, които правим поне по веднъж в месеца.


В повечето случаи не се замисляме за какво са полезни бобовите растния. А истината е, че те помагат за много неща. Вижте кои са полезните им действия и, ако не сте фенове на тези храни, ще разберете, че е време да станете. За ваше здраве!


Ако се опитвате да отслабнете или да натрупате мускулна маса, бобовите култури са чудесна храна, която ще ви засити. Това е така, защото те се храносмилат по-трудно, и съответно – по-бавно, от стомаха. Така се получава чувство на ситост, което забавя апетита ни за повече време.


Бобовите храни са с високо съдържание на протеин, но с много малко калории. Те са едни от най-добрите източници на белтъчини. Затова, ако правите хранителен режим и спортувате, наблегнете именно на меню, богато на такива храни.


Друга позитивна черта на боба и компания е влиянието им върху сърцето. Те могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, доста често влияят положително и на хора, предразположени към диабет.


Знаете ли например, че фибрите, които се съдържат в бобовите храни имат способността да стабилизират нивата на кръвната захар? Ако страдате от хипогликемия или диабет, бобът, лещата, грахта, нахута и т.н. могат да ви помогнат да стабилизирате нивото си на кръвна захар.


След като ви запознахме с едни от най-полезните свойства на бобовите храни, е време да ви дадем и няколко предложения от нашата виртуална кулинарна книга:


Пикантен смилянски боб


Салата с леща

 

Нахутени кюфтенца с млечен сос

 

Яхния зелен фасул с месо и картофи

Рейтинг: 4 / 5 , 218 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...