Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо трябва да ядем повече моркови

по статията работи: | 05 януари 2018 Прочитания: 2779 2
Морковите са суперхрана, която трябва да се включва често в менюто
Защо трябва да ядем повече моркови
Източник: Thinkstock/ Guliver

Морковите влизат в списъка със суперхраните, които би трябвало да направят от нас най-малко супермен, или поне с такова впечатление оставаме, когато четем за тях и техните суперполезни свойства.

 

Знаете, че суперхраните обикновено са с растителен произход. Затова не е изненада, че са сред тях.

 

Всеки един представител на "хранителното царство", удостоен със званието "суперхрана", крие в себе си поне една причина, с която да го заслужи. Морковите обаче се нареждат много напред в списъка, поради многобройните си полезни привилегии.

 

След като ги разберем, няма да се чудим следващият път каква зеленчукова гарнитура да поднесем. Ето и няколко лесни и бързи начина за приготвяне на моркови, които можете да опитате. А сега за суперпреимуществата на оранжевия зеленчук.

 

Морковите осигуряват вечност

 

Е, няма да ви причислят към безсмъртните от клана Маклауд, но имат силно живителна способност, поради бета-каротина, съдържащ се в тях. Той представлява антиоксидант, борещ се със свободните радикали, отговорни за стареенето. Неизбежно е, ще кажат някои. Но можем да го позабавим малко, нали?

 

Правят ни красиви

 

Освен антиоксидантите, които апропо се намират в състава на супер храните, в повечето случаи, морковите са богат резервоар на витамин А, който пък от своя страна е отговорник за здравето и красотата на косата, ноктите и кожата.

 

Борят се със сърдечно-съдовите заболявания

 

Бета-каротинът, алфа-каротинът и лутеинът (съставни части в структурата на моркова) са антиоксиданти, които се борят с холестерола, поддържайки нивата му в здравословни състояния. Което не означава, че можем да се храним безразборно и да разчитаме на морковите да балансират приетото екстраколичество холестерол с храната. Нишковидната структура на оранжевите супергерои помага за борбата с лошия холестерол.

 

Осигуряват дентално здраве

 

Грижата за зъбите е нещо, което много хора пренебрагват и се сещат едва, когато болкота е непоносима. Морковите идват на помощ в случаите, когато искаме ходенето при стоматолога да бъде рядко, но поради липса на нужда, а не време. Морковите чистят плаката, обазувана по зъбите. Отхапването на парче морков, предизвиква генерирането на слюнка, което регулира нивото на киселинност, предизвикваща кариесна маса по зъбите.

 

Подобрява работата на черния дроб

 

Освен суперхрана, морковите биват определяни и като детоксикираща храна, защото пречистват черния дроб и следователно помагат на работата му, чрез предпазване от опасно "складиране" на мазнини.

 

Лекуват рани

 

При порязване или открита рана, се прилагат сурови или варени моркови, поради антисептичното си действие.

 

Големият списък с суперхарактеристики на морковите не спира дотук. Те съдържат витамин С, А, К, В6, калий, фибри, манган и др.

 

Сигурни сме, че вече сме ви убедили в полезността на хрупкавите оранжеви зеленчуци.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Margaritka
05.11.2013 | 15:25
те са от най-полезните морковите, много ги обичам :)
1
Anna Vasileva
05.11.2013 | 15:04
Сега у дома ще наблягаме на морковите, има мой близък проблем с пигментацията на кожата и ни препоръчаха да хапваме моркови,заради количестовото на меланин което съдържат,така че за красивата кожа ще докладвам! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...