Запържете морковите и лука и отделете от мазнината. След това, в същата мазнина, запържете бекона и върнете лука и морковите. Добавете към каймата малко вода, разбъркайте и сложете към сместа, като бъркате енергично, за да не стане на бучки.
След като стане на трохи, добавете ориза и продължете да бъркате, за да не залепва за повърхността.
Добавете универсалната подправка за сърми и дръпнете от контлона. Разбъркайте добре.
На дъното на глинен съд сложете няколко листа зеле, след това свийте сърми. Напълнете един ред, слагайте и от ребрата между сърмите. В средата да има ребърца и бекон.
Ребрата може да ги мариновате от предишния ден по ваш вкус.
Печете в силна фурна, докато заври и след това намалете за около 2 часа и половина.
Водата, която ще ви е необходима. трябва да покрие преди печене.