Към полезните свойства на зехтина се добавя и това, че се грижи за костната ни система.
Екип от мадридски учени излезе със становище в подкрепа на твърдението. Отнело им е 2 години да достигнат до извода, че зехтинът, или честата му консумация, подобрява нивата на остеокалцин в организма.
Това показват изследванията на хората, участвали в проучването. Остеокалцинът е протеин, който участва във формирането на костите.
Също така е отговорен за секрецията на инсулин и може да окаже влияние при предотвратяването на инсулинова резистентност.
Още едно проучване пък останови, че освен употребата на зехтин в големи количества, и тази на червено месо в малки, също така води до подобряване на състоянието на костите.
Един от логичните изходи, следствие на лошата костна структура, е остеопорозата. Има статистика, която посочва, че народите от Средиземноморието страдат значително по-малко от коварната болест.
А знаете, че там консумацията на зехтин и продукти с маслини е извънредно висока.
Качественият продукт е от особена важност. Киселинността на зехтин не трябва да е по-висока от 0.8.
Прочетете още за качествения зехтин.
И запомнете, че маслиненото олио може да се слага и в сладкиши, не само в салати.