От предния ден вечерта накисваме боба в студена вода. На сутринта я изливаме и отново го заливаме със студена вода. Към водата добавяме кафената лъжичка сода бикарбонат.
Варим 5-6 минути от момента на завиране и отново изливаме водата. Сипваме боба в тенджера под налягане и го заливаме с толкова вода че да го покрие.
Нарязваме на ситно моркова, лютата чушка. Добавяме смления черен пипер, червения сладък пипер, солта, пушените кокали, кромидия лук, калоферчето, магданоза.
Затваряме тенджерата и поставяме на котлона да заври. Варим на силен огън 60 минути. След като вече фасулът е сварен, го оставяме под капак поне за още 10-15 минути при изключен котлон.
След като отворим капака на тенджерата, поръсваме фасула с джоджена и разбъркваме добре. Сервираме с мек хляб или питка. По желание поръсваме боба с едро смлян червен пипер или чили.