Някои рецепти, характерни от съседна Турция, са навлезли толкова сериозно в нашата кухня, че понякога дори мислим за тях като български.
Една от тях е имамбаялдъ.
Помислeте колко често правим това ястие и ще разберете колко наистина е застъпено в българската кухня. Но, то пък е толкова вкусно, че въобще не можем да се оплакваме, а тъкмо обратното.
Ястието се води за едно от най-разпространените и и известни рецепти от турската традиционна кухня, базирани на зехтин (има отделна категория за тези ястия).
За тези, които тепърва прохождат в кухнята, ще поясним, че ястието се приготвя от сериозно (в много мазнина) запържени патладжани, допълнени с лук, чесън и домати. Предварително се задушават в зехтин.
Ястието се сервира леко охладено на стайна температура. Това всъщност представлява вегетарианския вариант на Karnıyarık – ястие, съдържащо освен продуктите за имамбаялдъ и мляно телешко месо.
Освен у нас имамбаялдъ се приготвя и в Гърция, Албания и Армения. Познато е под името imam bayouldi в арабския свят. В Иран и Гърция има едно задължително правило на сервиране – ястието трябва да е топло.
Името на ястието носи със себе си и една любопитна история. Тя гласи, че то е свързано с турския имам (свещеник). Той направо припаднал от невероятния аромат, който изпълнил помещението, когато неговата съпруга поднесла имамбаялдъ на трапезата.
А има и една още по-забавна трактовка на историята – припаднал като чул количеството зехтин, което се използва в рецептата, и цената на това кулинарно удоволствие.
Имамбаялдъ е едно от най-вкусните летни ястие, които можем да си направим с главното участие на вкусните и хранителни патладжани.
Ето и нашите предложения за имамбаялдъ:
Имамбаялдъ (моето предложение)