Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Индия

по статията работи: | 12 ноември 2011 Прочитания: 3973 4
Множество подправки, плодове и зеленчуци
Индия
Източник: Flickr/kspoddar

Във всички райони на Индия се приготвят различни ястия и се ползват множество готварски техники, което прави кухнята много разнообразна. 

Многообразието ѝ се дължи и на историята на различни групи и култури, които са си взаимодействали на територията, още отпреди 5000 години. 

Като цяло ястията в страната се характеризират с широкото използване на множество подправки, плодове и зеленчуци. Голяма част от местното население не консумира месо и като цяло одобрява вегетарианството.

Хиндуистките вярвания и култура са изиграли важна роля в еволюцията на индийската кухня. Въпреки това менюто в страната се е развило до сегашния си вид и благодарение на сериозните културни взаимодействия между местното население и това на Монголската империя и Великобритания. Ако говорим в по-общ план, можем да кажем, че индийската кухня е повлияла на кухните по целия свят, особено на тези в Югоизточна Азия и Карибите.
 

Голяма част от рецептите са се появили по време на ведическия период, когато Индия била все още силно залесена и селското стопанство и лова били много разпространени. По това време храната на местното население включвала плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти, мед и месо предимно от домашни птици.
 

С течение на времето някои части от населението се насочили към вегетарианството. Този процес бил улеснен от появата на будизма и от климатичните условия, които позволяват отглеждането през цялата година на много плодове и зеленчуци почти навсякъде в страната.
 

През Средновековието пътниците, които посещавали Индия по това време, носели със себе си новите методи на готвене, както и множество нови продукти, като чай и подправки.
 

Днес във всяка част на страната се похапват различни неща, но храната зависи и от вероизповеданието. Заради религиозните си убеждения индусите не ядат телешко месо, докато мюсюлманите избягват свинското.
 

В северните части се консумира повече хляб, който се приготвя под формата на плоски питки. В южните райони пък оризът е много популярен. Крайбрежните райони, като Керала и Бенгал, приготвят повече рибни ястия, докато в планините се правят най-вече храни с пилешко и агнешко месо.
 

Подправките са ключът към доброто индийско ястие. В горещите дни се ползват повече люти чушки и чесън, които помагат на тялото да се поти и да се охлажда. При по-студено време основните подправки са карамфил, канела, джинджифил, черен пипер, кардамон и индийско орехче, които помагат на тялото да се затопли.
 

Индийците обикновено хапват по няколко малки ястия през деня. Повечето семейства започват деня още в ранни зори, като се молят. Сутрин те пият индийски чай и хапват солена закуска. Обикновено тя включва картофи или препечени филийки с яйца. В ранните часове се яде и халва.
 

Учениците обикновено закусват малко по-късно от родителите си, като предпочитат банан със сок или чай.
 

Обядът включва две готвени зеленчукови ястия, ориз и чапати (плоски хлебчета, които приличат на мексикански царевични питки).
 

Следобедната закуска се сервира към 17-18 ч., когато индийците си хапват малки закуски и пият чай. В допълнение към това се сервират и много плодове като манго, нар, грозде и пъпеш.
 

Вечерята традиционно се сервира доста късно и включва две или три зеленчукови ястия, ориз и чапати. В много семейства съществува традицията преди сън възрастните и децата да пият горещо мляко със захар, към което се добавя кардамон.
 

Въпреки че кухнята се отличава с изключително разнообразие, голяма част от ястията се приготвят по почти еднакъв начин. Подготовката започва със запържването на лук, джинджифил, чесън или други основни подправки, които се смесват с масло. След това се добавят месото (ако има), зеленчуците и ароматните подправки. След това ястието се оставя на бавен огън, докато съставките му се сготвят. В края на всичко това се добавят магданоз или други елементи, като лимоновия сок.
 

Почти всеки празник в страната изисква приготвянето на богата трапеза, но едно от най-интересните събития е посрещането на пролетта. Сутринта хората се пръскат помежду си с оцветена вода и се мажат един друг с червена, жълта, зелена, синя или оранжева пудра. Повечето хора пият lassi, напитка от кисело мляко, а след празника горят старите си дрехи и ядат халва. Денят често завършва с угощение и много музика.
 

Едно от най-популярните ястия в Индия се нарича "palak bhaji". То представлява пържен спанак с множество подправки, като чесън, кориандър, джинджифил и други.
 

Пилето тандури е особено популярно ястие в целия свят, тъй като се предлага в почти всички индийски ресторанти. Освен пилешко месо, то съдържа и кисело мляко, чесън, червен пипер и лимон.
 

От десертите много обичани са сладките наричани mithai. Повечето от тях съдържат захар, мляко и кондензирано мляко и са пържени. Rasmalai е сладко ястие, което се прави от извара, докато barfi се нарича десерт от сухо мляко и шам фъстък.
 

Безалкохолните напитки, които повечето индийци консумират, са чаят и кафето. Именно в Индия можете да опитате т. нар. чай масала, който се приготвя от вода, кардамон, карамфил, канела, джинджидфил и много мляко. От алкохолните напитки на особена популярност се радва бирата.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
ана
01.07.2013 | 13:52
Пържените сладкиши са вредни!
3
ана
01.07.2013 | 13:52
Отговор на коментар #2 от Kremena Peteva:
И на мен
2
Kremena Peteva
01.03.2013 | 16:09
това на снимката изглежда много вкусно
1
Nina Stanislavova
12.02.2013 | 16:33
индииската кухня е уникална
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !