Рибата се изчиства, измива и подсушава, след което се слага по гръб в тавичка
Коремчето и се пълни и самата тя се засипва с морска сол
Държи се на хладно място три денонощия
После солта от корема на рибата се изсипва в тавичка и скумрията се обръща на една страна
Така се оставя на хладно място за още две денонощия
След това пак за две денонощия се слага да легне на другата страна
Има и по-бърз начин - почистената риба се напълва с морска сол, парче дебела хартия се посипва със сол и се завива скумрията
Така тя трябва да престои на хладно 3-4 денонощия
И в двата случая след осоляването рибата се измива с разреден оцет и се окачва на проветриво и сенчесто място
Там се държи, докато от носа й започнат да падат капки
След това вече може да се приготви салата от лъжливия паламуд, който на вкус е съвсем като истински.