Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Йоркширски пудинг

по статията работи: | 13 декември 2013 Прочитания: 6722
Стара английска рецепта, която можете да сервирате преди основното или за десерт
Йоркширски пудинг
Източник: Thinkstock/ Guliver

Знаете, че думата "пудинг" може да се отнася както до сладко ястие, така и до солено.

 

Правим това уточнение, защото ще ви разкажем за традиционната английска рецепта "Йоркширски пудинг". Ястието може да се срещне още като "тестен пудинг". Прави се от тесто, с консистенция близка до тази на тестото за палачинки, направено от яйца, мляко и брашно.

 

В най-честия случай ястието се сервира с печено месо и сос грейви. Но може да се предложи и като десерт, както отбелязахме в началото на статията.

 

След като се приготви тестото, то се слага в предварително загрята, намазнена форма за печене или малки формички за мъфини, за да станат отделни малки пудинги. В тази си форма за по-полулярни. Базисната формула на съотношението е 1/3 чаена чаша брашно и 1/3 чаена чаша течност за всяко яйце.

 

Когато печете йоркширски пудинг, той трябва да бухне добре. Има регламентирано изискване височината му да е от 10 сантиметра, за да се нарече произведението йоркширски пудинг. Но, естествено, и да не се надигне толкова много, няма проблем, пак ще е вкусен.

 

Характерното е, че пудингът бухва покрай стените на формата, а отвътре остава вдлъбнат.

 

Традиционно пудингът е част от английския неделен обяд, който съдържа печено телешко, картофено пюре, зеленчуци и мини йоркширски пудинги. Но може и да се сервира като отделен курс, предхождащ основното ястие. Сервиран по този начин пудингът се консумира и до днес, особено в графство Йоркшир.

 

Поради богатия вкус на грейви соса, получен от печенето, пудингът се сервира отделно, а основното месо и зеленчуците се сервират след това, обикновено овкусени с магданоз и лек бял сос.

 

Когато се предлага под формата на десерт, йоркширският пудинг се сервира със захар, златен сироп, който се прави от вода, захар и лимон, сладко или портокалов сок, използван като сос.

 

Има една легенда, която се шири в пространството, че йоркширският пудинг се сервира като първо ястие, за да засити глада на вечерящите по най-евтиният начин. Тоест хапвайки тестеният пудинг няма да ви остане място за още много скъпи ястия. Хитро, нали? Не ни се вярва точно това да е причината за сервирането на пудинга, но бяхме длъжни да го споделим с вас.

 

Предлагаме ви рецепта за йоркширски пудинг, която можете да си приготвите и да се убедите в това дали наистина може да се окаже съюзник в поевтиняването на вечерята. Тъй като това, лично на нас, ни звучи прекалено шеговито, просто опитайте рецептата, за да се насладите на приятния й вкус.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...