Кайпиринята (Caipirinha) се приготвя на основата на кашаса –т.нар тръстикова ракия - ферментирал и след това дестилиран сок от захарна тръстика.
Смята се, че производството на кашаса започва още когато захарната тръстика навлиза в Бразилия през далечната 1550 година.
Историята около освежаващия коктейл не е съвсем ясна, но се смята, че започва през 1918 година в Сао Пауло.
Той произлиза от популярна тогава рецепта с чесън, мед и лимон, която е предписвана на пострадали от епидемията испански грип.
По това време било обичайно да се добавя алкохол към домашните лекове, за по-добър терапевтичен ефект. Най-често се използвал ром, но по-късно започнали да го приготвят с кашаса.
Това продължило, докато някой не решил да премахне чесъна и меда от рецептата и да добави лед и кафява захар. Тогава открили освежаващия ефект на напитката.
Името кайпириня произлиза от бразилската дума "caipira”, което означава "човек от провинцията".
Съществуват и различни разновидности на традиционната кайпириня – кайпироска – с водка, кайпиркила – с текила, и кайпирисима, където кашасата е заменена с ром.
Сигурно и вие си мечтаете за екзотичните бразилски плажове и горещи дни, разхлаждани от освежителна кайпириня... E, можем да ви помогнем само за последното.
Ето и какво ви е нужно:
50 мл кашаса
1 лайм
2 ч.л кафява захар
натрошен лед
чаши за уиски
Нарежете лайма на 4 парчета по дължина. Добавете ги в чашата, заедно с кафявата захар и ги разбъркайте с дървена лъжица, за да си пусне лайма сока. Долейте с кашаса и натрошен лед.
Ако сте любопитни да надникнете в спецификата на бразилската кухня, вижте какво ни разказа една бразилка тук. :)