Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво да приготвим за Сирни Заговезни

по статията работи: | 24 февруари 2017 Прочитания: 12194
Вкусни рецепти за празника
Какво да приготвим за Сирни Заговезни
Източник: Симона Иванова/kulinar.bg

На 26.02.2017, е Сирни Заговезни.

 

Денят е известен още като Прошка, защото тогава по-младите членове от семейството искат прошка от по-възрастните.

 

Свързваме този ден с последния, в който се хапват яйца, сирене и млечни продукти. От следващия ден започва строгия пост, когато не само месото, но и всички млечни продукти са забранени. 

 

На този ден последно заговяваме с млечни продукти, затова те трябва да са гвоздеят на трапезата. 

 

Задължително трябва да има ястия, приготвени със сирене, яйца, мляко, извара и т.н. Най-традиционните са баница, питка, мляко с ориз.

 

Задължително е да присъства халва на трапезата. Още нещо, което е позволено, е рибата. 

 

Затова сега ще ви покажем няколко подходящи рецепти, които да приготвите за празника и с които да впечатлите семейството си. 

 

Започваме с яйцата - казахме, че те задължително трябва да присъстват. Разбира се, можете просто да сварите няколко яйца и да ги поръсите със сол и червен пипер, но ето няколко по-интересни рецепти. 

 

Пълнени яйца с майонезен сос е едно страхотно предложение точно за Сирни Заговезни. Много вкусна рецепта, която наистина ще ви допадне. 

 

 

Друг вариант е Яйца с пикантен сос за любителите на лютичкото. Идеята е страхотна и сме наистина благодарни на Люба Грънчарова за тази рецепта. 

 

И нещо съвсем нетрадиционно - Кюфтета от варени яйца. Кюфтенцата са любими на всички - вкусът на тези наистина ще ви изненада и много ще ви хареса. Ако отдавна се каните да приготвите тази рецепта, сега й е времето!

 

И нещо малко по-традиционно - Пълнени яйца със сирене. За да се придържаме към каноните на празника, не ги сервирайте с мезета :)  

 

Да подхванем и любимата ни баничка. За баница има толкова рецепти, колкото баби + още толкова. Сигурни сме, че си имате любима рецепта за баница, която правите редовно сутрин за семейството си. Затова ще се опитаме да ви предложим някои по-различни рецепти. 

 

Предлагаме ви първо Банички със сирене и лук. Вкусът на тези банички определено е по-различен от този, който сме свикнали, но ние смятаме, че комбинацията между продуктите и е изключително сполучлива. 

 

Ако ви допада идеята за индивидуални банички вместо една голяма, вижте тези Банички с картофен пълнеж. Изглеждат толкова апетитно, че просто не можем да им устоим. 

 

 

Много обичаме и Баница с праз - смятаме, че тази рецепта е подходяща точно за Сирни Заговезни, защото някак ни връща към корените ни. Вие на същото мнение ли сте?

 

Е, все пак не можем да минем без нито една традиционна рецепта, затова ето и една вкусна рецепта за Дърпана баница. Не може да й се отрече - изглежда фантастично. 

 

 


Държим да ви представим и една рецепта, която изключително силно привлече вниманието ни. Това е Спаначената пита на Светла Иванова. Вместо да се чудите дали да приготвите баница, или питка, или и двете, най-добре заложете на тази разкошна пита. В нея има и яйца, и сирене, и спанак - просто фантастична е!

 

 

Ако сте решили да приготвите рибка, ето едно вкусно и бързо предложение - Пъстърва с домати и босилек. Нужни са ви точно 15 минути, за да приготвите тази рибка. А вкусът е невероятен!

 

Предлагаме и едно фантастично предястие - Топчета с грозде, сирене и шамфъстък. Ние сме запленени от вида на тези топчета, а сме сигурни и че са много вкусни.

 

 

И да не пропуснем най-важното - Хамкането с халва! Един обичай, който се прави за здраве, а е много забавен и за децата. Припомнете си повече за него, а в линка ще намерите и рецепта за домашна халва, която всъщност не се прави никак трудно. 

 

Снимка от корицата - Апетитна питка "Слънце". Още едно фантастично предложение за празничната трапеза.

Рейтинг: 4 / 5 , 251 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!