Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво знаем за Омега-3?

по статията работи: | 20 октомври 2013 Прочитания: 1443
Оказва се, че недостатъчно
Какво знаем за Омега-3?
Източник: Wikimedia Commons

За омега-3 мастните киселини обикновено се казва едно единствено нещо: те са полезни. И, общо взето, информацията се изчерпва дотук. За да направи интелигентен, и най-вече правилен избор, всеки потребител трябва да е максимално информиран.

 

Тук на помощ отново ни идва Кирил Русев от чудесния сайт FitWell.bg...

 

Когато говорим за мастни киселини от семейството на омега-3, обикновено имаме предвид следните: ALA (алфа-линоленова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина).

 

Наименованията в скобите са незадължителни и почти невъзможни за произнасяне и запаметяване.

 

Първата от тях (ALA) се намира в храни от растителен произход като ленено, конопено, тиквено семе, чиа, орехи и техните масла. За нея се казва, че е късоверижна, тъй като в структурата й има по-малък брой въглеродни атоми (18). Втората (EPA) и третата (DHA) са характерни най-вече за морските обитатели и някои водорасли. Техните вериги са дълги, тъй като въглеродните атоми при тях са повече - съответно 20 и 22.

 

Според съвременната наука за храненето само първата от тях е есенциална в класическия смисъл на понятието. Това ще рече, че ALA е единствената от трите, която не може да се произвежда от човешкия организъм и трябва да бъде набавяна от храната.

 

Затова и много хора се объркват, мислейки, че тя е най-важната. Реално, концентрацията на ALA в кръвта и клетъчните мембрани е по-малко от 0,05% и повечето ползи от нея възникват едва след нейното конвертиране от тялото в EPA, която на свой ред може да бъде удължена до DHA (която представлява до 30% от мастните киселини, съставящи ретината и мозъка).

 

Ефикасността на конвертиране обаче зависи от редица фактори, като в наличната към момента научна литература могат да бъдат открити проценти на конверсия от ALA към EPA, вариращи между 0,2% (1) и 8% (2). По-нататъшното превръщане в DHA, от своя страна, е още по-ограничено. Цифрата, около която повечето автори се обединяват, е 0,05% (1, 2).

 

Можете да си го представите по следния начин: ако си купите добавки с ALA за 100 лева, EPA възвращаемостта от тях ще бъде около 20 стотинки, а DHA възвращаемостта - около 5. Дадете ли парите си за добавки с EPA и DHA* обаче, тялото ви ще получи точно толкова, колкото му купувате. В този смисъл и рибата е много по-добро решение от семената и ядките.

 

Още информация за омега-3 мастни киселини

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...