Коледа е празникът, който обединява всички християни (и не само!) по света с топлотата и уюта си. Все пак, всяка страна си има своите специфични коледни традиции. Ние решихме да обърнем специално внимание на кулинарните обичаи за Коледа из Европа...
Англия
В Англия традицията повелява Коледната вечеря да започне на 25-ти декемви, докато навън още е светло.
По старите средновековни обичаи, в деня преди празника се е консумирал само фрументий, което представлява тип каша, приготвена от едър царевичен грис, булгур или пшеница.
През годините рецептата леко се видоизменя, като се добавят яйца, плодове, подправки и/или месо. Цялата смес се увива в плат и се вари до готовност. От тази рецепта произлиза и прочутият сливов пудинг.
Традиционата коледна вечеря се състои от печена птица (пуйка или гъска) със сос и зеленчуци, печени картофи, брюкселско зеле, и задължително наденици в було.
Следва богато изобилие от десерти, сред които кралят е коледният пудинг със сос от бренди. Приготвят се също и най-разнообразни дребни сладки, както и традиционите мини-пайове с кайма и печива, пълнени с мармалад от сушени плодове.
Германия
Коледните приготовления обикновено започват на 6-ти Декемви (празникът на Св. Николай). Организират се специални вечери за опичане на коледни сладкиши и сладки, изработка на украси, и подаръци.
Правят се традиционни джинджифилови бисквитки, коледен сладкиш - Щолен, и захарни къщички от сладки и бонбони, а на коледната маса неизменно фигурира богато разнообразие от меса, месни изделия и печени картофи.
Коледното дърво се украсява с ръчно изготвени украси от специално тесто: Кристбаумгебак (Christbaumgeback).
Гърция
След 40-дневните пости, коледните пиршества се очакват с голямо нетърпение от малки и големи. На традиционната трапеза неизменно присъстват ястие със свинско месо и традиционеният коледен хляб - Кристопсомо (хлябът на Исус). Този хляб се приготвя като големи самуни в най-разнообразни форми, като кората се декорира по различни начини, символизиращи семейния занаят.
В навечерието на Коледа, цялото семейство се събира около трапезата. Сервират се домашни сушени смокини и сладък хляб кристопсомо, поръсен със захар и гръцки орехови курабии.
Традиционият коледен поздрав е ''Хрония полла'' или с други думи: ''за много години''.
Испания
Коледното навечерие се нарича ''Ноче буена'' или ''добрата вечер''. Това е времето, когато цялото семейство се събира да празнува около богата трапеза и библейски сцени. Традиционо коледно угощение е турон, вид бадемов нуга десерт, а за основно ястие се сервира пуйка с трюфели или сушени плодове и зеленчуци.
Ирландия
Коледа в Ирландия продължава от Коледа до 6-ти Януари, или ''малката Коледа''. Тук празникът е повече религиозен, отколкото време на веселие.
Ирландските домакини изпичат маков сладкиш за всеки член от семейството. Също така се приготвят 3 пудинга за всички знаменателни дни от този период: Коледа, Нова година и Дванайсетата нощ (6-ти Януари).
След коледното угощение, хлябът и млякото се оставят на трапезата и вратата се отключва като символ на гостоприемство.
Италия
В тази южна държава е прието да се спазват строги пости 24 часа преди Коледа. Следва пищно пиршество, включващо най-разнообразни блюда.
В навечерието на Коледа (24-ти Декември), вечерята се казва ''Сеноне'', или традиционно ястие, приготвено от змиорка. Храната като цяла е лека, състояща се предимно от риба, морски деликатеси и салати.
На самата Коледа - 26-ти Декември- обядът е най-важното ядене от деня. Сервират се по-хранителни блюда, като различни видове паста, тортелини - паста с пълнеж, и др. Също така не трябва да се изпуска и богатото разнообразие на десерти: всеизвестният коледен сладкиш Пенетоне, Пандоро и други видове ''дулче'' (сладки изделия).
Финландия
Коледната вечеря започва с още от момента, когато първата звезда изгрее в небето.
Главното блюдо е варена или задушена треска, сервирана с варени картофи, сметана и бахар. Също така в менюто присъстват печено прасе-сукалче или печена шунка, картофено пюре и задушени зеленчуци.
След вечеря децата си лягат, а възрастните остават да празнуват с гостите и пият кафе до малко след полунощ.
Франция
Французите приготвят традиционен сладкиш, във формата на дърво за огън, наречен Bûche de Noël, което значи коледно пънче. Съдържанието на трапезата варира в зависимост от региона на страната.
На някои места основното ястие е печена гъска, в Бургундия се сервира пуйка с кестени, а парижаните пируват със стриди и пастет от гъши дроб.
Също така празничното меню често включва други печени птици, шунка, салати, сладкиши, вино и плодове.
Когато вечерята приключи и всички си легнат, огънят се оставя да гори, както и масата не се прибира цяла нощ, в случай че Дева Мария реши да посети домакинството.