Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Какво похапват из Европа на Коледа

по статията работи: | 02 декември 2023 Прочитания: 3144
Обиколка с аромат на вкусни празнични угощения...
Какво похапват из Европа на Коледа
Източник: Thinkstock / Guliver

Коледа е празникът, който обединява всички християни (и не само!) по света с топлотата и уюта си. Все пак, всяка страна си има своите специфични коледни традиции. Ние решихме да обърнем специално внимание на кулинарните обичаи за Коледа из Европа...

 

Англия

 

В Англия традицията повелява Коледната вечеря да започне на 25-ти декемви, докато навън още е светло.

 

По старите средновековни обичаи, в деня преди празника се е консумирал само фрументий, което представлява тип каша, приготвена от едър царевичен грис, булгур или пшеница.

 

През годините рецептата леко се видоизменя, като се добавят яйца, плодове, подправки и/или месо. Цялата смес се увива в плат и се вари до готовност. От тази рецепта произлиза и прочутият сливов пудинг.

 

Традиционата коледна вечеря се състои от печена птица (пуйка или гъска) със сос и зеленчуци, печени картофи, брюкселско зеле, и задължително наденици в було.

 

Следва богато изобилие от десерти, сред които кралят е коледният пудинг със сос от бренди. Приготвят се също и най-разнообразни дребни сладки, както и традиционите мини-пайове с кайма и печива, пълнени с мармалад от сушени плодове.

 

Германия


Коледните приготовления обикновено започват на 6-ти Декемви (празникът на Св. Николай). Организират се специални вечери за опичане на коледни сладкиши и сладки, изработка на украси, и подаръци.

 

Правят се традиционни джинджифилови бисквитки, коледен сладкиш - Щолен, и захарни къщички от сладки и бонбони, а на коледната маса неизменно фигурира богато разнообразие от меса, месни изделия и печени картофи.

 

 

Коледното дърво се украсява с ръчно изготвени украси от специално тесто: Кристбаумгебак (Christbaumgeback).

 

Гърция

 

След 40-дневните пости, коледните пиршества се очакват с голямо нетърпение от малки и големи. На традиционната трапеза неизменно присъстват ястие със свинско месо и традиционеният коледен хляб - Кристопсомо (хлябът на Исус). Този хляб се приготвя  като големи самуни в най-разнообразни форми, като кората се декорира по различни начини, символизиращи семейния занаят.

 

В навечерието на Коледа, цялото семейство се събира около трапезата. Сервират се домашни сушени смокини и сладък хляб кристопсомо, поръсен със захар и гръцки орехови курабии.

 

Традиционият коледен поздрав е ''Хрония полла'' или с други думи: ''за много години''. 

 

Испания

 

Коледното навечерие се нарича ''Ноче буена'' или ''добрата вечер''. Това е времето, когато цялото семейство се събира да празнува около богата трапеза и библейски сцени. Традиционо коледно угощение е турон, вид бадемов нуга десерт, а за основно ястие се сервира пуйка с трюфели или сушени плодове и зеленчуци.

 

Ирландия

 

Коледа в Ирландия продължава от Коледа до 6-ти Януари, или ''малката Коледа''. Тук празникът е повече религиозен, отколкото време на веселие.

 

Ирландските домакини изпичат маков сладкиш за всеки член от семейството. Също така се приготвят 3 пудинга за всички знаменателни дни от този период: Коледа, Нова година и Дванайсетата нощ (6-ти Януари).

 

След коледното угощение, хлябът и млякото се оставят на трапезата и вратата се отключва като символ на гостоприемство.

 

Италия

 

В тази южна държава е прието да се спазват строги пости 24 часа преди Коледа. Следва пищно пиршество, включващо най-разнообразни блюда.

 

В навечерието на Коледа (24-ти Декември), вечерята се казва ''Сеноне'', или традиционно ястие, приготвено от змиорка. Храната като цяла е лека, състояща се предимно от риба, морски деликатеси и салати. 

 

На самата Коледа - 26-ти Декември- обядът е най-важното ядене от деня. Сервират се по-хранителни блюда, като различни видове паста, тортелини - паста с пълнеж,  и др. Също така не трябва да се изпуска и богатото разнообразие на десерти: всеизвестният коледен сладкиш Пенетоне, Пандоро и други видове ''дулче'' (сладки изделия).

 

Финландия

 

Коледната вечеря започва с още от момента, когато първата звезда изгрее в небето. 

 

Главното блюдо е варена или задушена треска, сервирана с варени картофи, сметана и бахар. Също така в менюто присъстват печено прасе-сукалче или печена шунка, картофено пюре и задушени зеленчуци.

 

След вечеря децата си лягат, а възрастните остават да празнуват с гостите и пият кафе до малко след полунощ.

 

Франция

 

Французите приготвят традиционен сладкиш, във формата на дърво за огън, наречен Bûche de Noël, което значи коледно пънче. Съдържанието на трапезата варира в зависимост от региона на страната.

 

На някои места основното ястие е печена гъска, в Бургундия се сервира пуйка с кестени, а парижаните пируват със стриди и пастет от гъши дроб.

 

Също така празничното меню често включва други печени птици, шунка, салати, сладкиши, вино и плодове. 

 

Когато вечерята приключи и всички си легнат, огънят се оставя да гори, както и масата не се прибира цяла нощ, в случай че Дева Мария реши да посети домакинството.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...