Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Как се сотират зеленчуци

по статията работи: | 04 януари 2013 Прочитания: 10671 1
Сотирането е бърз и лесен готварски метод
Как се сотират зеленчуци
Източник: photl.com

Сотирането е готварски метод, при който храната се обработва кратко, но на много висока температура, и с малко мазнина.

 

Ако знаете френски, се досещате какво точно означава да „сотирам“ - идеята е зеленчуците да „подскачат“ в тигана. За тази цел, най-добре е да използвате тиган с дълбоко дъно, тип уок.

 

Каква е основната разлика с пърженето ли? Именно фактът, че когато сотираме, използваме много по-малко мазнина и за много по-кратко време.

 

Преди да сложите мазнината в тигана, той трябва да е достатъчно нагорещен. Зеленчуците трябва да са измити и добре подсушени.

 

Никога не сотирайте влажни зеленчуци, независимо дали говорим за гъби, картофи, моркови, тиквички, броколи или някакъв друг зеленчук.

 

За препоръчване е зеленчуците да са нарязани на тънки ивици. Докато ги сотирате, трябва бързо да ги разбъркате на няколко пъти. Готови са, когато са се зачервили приятно.

 

Освен супената лъжица мазнина (олио или зехтин), използвайте копър, магданоз или друга свежа подправка, за да ги гарнирате.

 

 

Сотираните зеленчуци са идеално предястие или гарнитура към основното.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
04.01.2013 | 16:20
По-здравословно е така.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...