Качамакът е едно от тези ястия, за които много се спори коя страна е родината му. Точно както баницата, мусаката и кюфтета, всички претендират за авторство.
Ние няма да се опитваме да разрешим този спор. В крайна сметка качамакът е едно от най-вкусните ястия на Балканите, което се приготвя на целия полуостров и смело можем да кажем, че сродява народите.
Вкусното ястие се приготвя от векове в Босна и Херцеговина, България, Сърбия, Черна гора, Македония, Румъния, Турция.
Освен на Балканите, качамак се хапва в Албания, Молдова, Украйна, Грузия, Италия, Афганистан, Пакистан, Индия.
Както знаете, приготвя се от царевично брашно при постоянно бъркане, но методът и добавките са различни в отделните страни.
Това, което може би не знаете, е, че качамакът може да се ползва като заместител на хляба, защото може да се хапва и студен.
Снимка - Изстинал качамак, нарязан с конец: wikipedia.com
След като се приготви, се изсипва върху плоскост, оставя се да изстине и след това с конец се реже на хапки.
Качамакът е чудесно ястие, тъй като е засищащо, а натуралният му вкус дава го прави подходящ за комбинация с всякакви добавки.
В Смолян например приготвят друсан кебап от хапки месо, които заливат с качамак.
Снимка: Светла Иванова
Ето това е един подобен вариант - Винен кебап върху качамак. Вижте интересната рецепта.
В Черна гора и в някои части на Родопите за по-добра текстура го смесват с варени, намачкани картофи.
По традиция в Северна Гърция правят нещо доста любопитно. Качамакът слагат в тава, отгоре редят пастърма, заливат с препържено масло и червен пипер и пекат във фурната.
В Турция също имат специфичен метод на приготвяне. Варят царевичното брашно в подсолена вода, но в него с точилка правят дупки. През тези дупки след известно време започва да клокочи водата.
Разбърква се, оставя се да ври още малко и след това с намокрена лъжица се слага на топки в тава, покрива се с кърпа и се оставя да се задуши.
След това може да се поднесе по различни начини - със захар, с доматен сос, с меласа, с печено месо, масло и сирене и т.н. Хапват го за закуска или обяд.
В Румъния наричат качамака "мамалига" и заради това ястие често са наричани "мамалигари". В старите готварски книги препоръчват да се поднесе с кисело мляко.
Друг вариант - масло, сирене и лют червен пипер или изпържен в сланина лук.
За да проверят дали е готов качамакът, го дупчат с точилка - по нея не трябва да полепне нищо. Нещо като уголемен вариант на проверката на кекса с клечка за зъби :)
Тук имаме една лесна рецепта за румънска мамалига. Пробвайте я!
В Силистра приготвят качамака в гювечета - наръсват го обилно със сирене, чукват по едно яйце и заливат с препържено масло. След това запичат на фурна.
Снимка - Десислава Николова
Една интересна рецепта за качамак в гювече, много наподобяваща силистренската. Ако искате можете да добавите по едно яйце във всяко гювече и ще получите традиционното ястие.
В някои части на България приготвят интересен сладкиш от царевично брашно, наричан "шупла". В Разложко шупла казват, на нещо като пърленка от царевично брашно със сирене.
Една небалканска страна също претендира, че е родина на качамака. Става дума за Италия и тяхната полента.
В градовете Ломбардия и Венеция хапват същото нещо, приготвено от кестеново брашно. В Северна Италия предлагат пица с основа полента.
Един съвсем лесен вариант на италиански качамак от Генуа - полента по генуезки.
И, както обещахме, някои тънкости за приготвянето му:
- важно е съотношението между царевичното брашно и водата - трябва да е 1:2,5
- важно е да се използва дървена лъжица с дълга дръжка
- важно е тенджерата, в която го приготвяте, да е дълбока, защото пръска доста
- когато сипвате брашното във водата, котлона трябва да е на най-ниска степен
- сипвайте царевичния грис на съвсем тънка струйка, като не спирате да бъркате
- ако ще добавяте яйца, дръпнете качамака от котлона, разбъркайте и върнете за 1-2 минути
- трябва да се готви на тих огън и да се бърка непрекъснато.
Без значение рецепта от кой край ще изберете да приготвите, качамакът е вкусно и засищащо ястие, което отдавна е сменило репутацията си от ястие за сиромаси на ястие за ценители!