Количеството продукти е примерно за 8 компотени буркана (от 800 мл.)
Всички продукти се почистват, измиват, както си му е редът, нарязват се така, както ви е приятно да ги гледате, и ги разбърквате в голяма тава.
Зареждате бурканите с продуктите по възможност плътно (като отворите буркана, да има достатъчно да хапнете и да не се налага пак да слизате в мазето).
Приготвя се марината, която се кипва и се заливат бурканите с продуктите, с врящата марината до гърлото, затварят се и се обръщат.
Маринатата се прави така( пример за 8 буркана):
- 8 буркана x 0.5 литра/на буркан = 4 литра
- разделя се 4 литра на 16 части=250 мл. или 250 грама/една част
Тогава маринатата включва:
-вода 10 части = 10 x 250 мл.= 2500 мл.
-оцет 4 части = 4 x 250 мл.= 1000 мл.
-сол 1 част = 1 x 250 = 250 гр.
-захар 1 част = 1 x 250 = 250 гр.
В това съотношение използвам маринатата за всякакви туршии .