Посещавали ли сте Канарските острови? Архипелагът в Атлантическия океан е разположен на 100 км бреговете на Африка, но пък е испанско владение от много, много векове.
Само този факт, сам по себе си, гарантира, че кухнята на Канарите е повече от интересна и всеобятна.
Както при всички острови, набляга се на морските дарове и рибата. Освен тях обаче, обилно се похапват всякакви видове месо.
Вегетарианците също не трябва да се притесняват – специалитът папас аругадас (papas arrugadas), който представлява готвени пресни картофи, е идеално предложение за тях.
Към вкусните канарски ястия винаги върви хубаво местно вино от различни сортове грозде, някои от които се срещат само в тези райони. А ако ви се пие нещо по-леко с храната, задължително си поръчайте каничка бяла или червена сангрия.
Това вино с парченца плодове в него ще накара сетивата ви да пируват – ще усетите вкуса на виното, примесен с вкуса на сочни плодове, придаващи му хубава сладост.
Гофио (gofio) е типичен за канарските острови хранителен продукт. Това е брашно от печена сладка царевица, нещо като нашето нишесте. Местните хора използват гофио ежедневно като добавка към различни храни и напитки. Може да се добави към чаша топло мляко например, или към корнфлейкс за закуска, към различни сосове, супи и десерти.
Вкусът му е леко сладък, понякога почти неутрален. Използват го и като диетична добавка, която съдържа много ценни вещества и фибри. Яде се и смесено само с малко вода. По този начин се получава каша, която често се хапва на закуска.
В хотелите и ресторантите се предлага в малки пакетчета.
Какво още похапват на Канарските острови, научете от Peika.bg!