Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Капама (Рафаела)

7
Капама (Рафаела)
Източник: Рафаела Искрова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 5
(базиран на 4 отзива)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Приготвя се една голяма тенджера с капак. На дъното се поставят се две-три лъжици мазнина. Дъното се покрива със ситно нарязано кисело зеле.

  • 2

    В малко от олиото се задушава 1 глава наситнен лук, после се добавя ориза и дреболиите. Добавят се около 2 ч.ч. вода и се оставя оризът да абсробира водата - това е плънката за кокошката. 

  • 3

    Пълни се с приготвената плънка и се зашива корема с дебел конец. Преди да приключите с “кройката”, доливате малко водичка в коремчето върху плънката. Краката на кокошката се завързват -да не хвръкне! Готовата кокошка се поставя върху леглото от зеле с гърба нагоре.

  • 4

    Приготвят се зелеви сарми - с 1кг кайма смес, 1 чаша ориз, лук, чубрица, черен пипер и тънки лентички розова сланинка. Запържват се 2 глави лук-до прозрачност, прибавя се оризът.

  • 5

    Оризът се снема от огъня полусуров. Като поизстине, се обърква с каймата и се омесва. Повече не се пържи! Прибавя се чубрица и смлян черен пипер. 

  • 6

    Приготвят се зелевите листа и във всяко листо първо се поставя тънкото малко парченце розова сланинка и отгоре готовата плънка. Така приготвените сармички се подреждат около пълнената кокошка.

  • 7

    Между редовете сарми се слагат парчета свински филета или пържолки, наденичка и други меса по желание, 4-5 цели глави чесън, черен пипер и дафинов лист. Чесънът за капамата е най-важната съставка!

  • 8

    Като се подреди така капамата, отгоре се слага нарязано зеле, покрито с червен пипер, черен пипер, 3-4 лъжици свинска мас и вода.

  • 9

    Запича се на силна фурна, след което се оставя на 150 градуса за час-час и половина или повече според предпочитанията.

Подобни рецепти от форума
Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Zlatina Todorova
30.05.2013 | 11:55
чудесна рецепта за капама
6
Danaq Mihaylova
21.01.2013 | 10:26
Отговор на коментар #2 от kalinka kalinkova:
Капама без сланина няма как да стане вкусна .
5
Danaq Mihaylova
21.01.2013 | 10:26
Капамата е страхотна , но аз я приготвям по един друг начин . Трябва скоро да споделя и моята рецепта .
4
gabriela gabrielova
17.01.2013 | 12:08
Обичам такава капама.
3
pepi damjnova
16.01.2013 | 21:14
Вкусна става капамата.
2
kalinka kalinkova
16.01.2013 | 12:20
Ще я направя капамата но без сланина.
1
zvetanka ivanova
15.01.2013 | 16:45
Струва ми се доста добра тази идея за капама.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!